TORONTO 2018

Skribent

Alexander Dunerfors

11 september 2018 | 11:22

Toronto 2018: "Aniara" är såld till USA

Svenska sci-fi-filmen ”Aniara” sålde till Nordamerika - direkt efter sin världspremiär i Toronto. Vi mötte filmskaparna Pella Kågerman och Hugo Lilja för att gratulera.
Snacka om en rymdraket till filmdebut! Svenska filmskaparna Hugo Lilja och Pella Kågerman premiärvisade sitt sci-fi-epos ”Aniara” på filmfestivalen i Toronto under helgen. Efter kritikernas hyllningar köpte Magnolia Pictures biorättigheterna för Nordamerika.

- Svinkul ju! Det verkar ju vara en film där folks omdömen är antingen ”didn't like it” eller ”loved it”! Vilket är precis vad vi hade önskat. Det är ju ingen enkel film, kommenterar Pella Kågerman till MovieZine.

- För oss var det häftigt att se den i en så stor salong med så maffigt ljud. Och det är kul när folk hatar på den, av samma anledningar som andra älskar den. Det är perfekt, säger Hugo Lilja.
 
 
Är det något som förvånat er i mottagandet hittills?

PK: Faktiskt inte. Folk är ju smarta, de fattar filmen.

HL: Vi tycker den är väldigt humoristisk också. En nedtonad humor, absolut. De som fattar den verkar också gilla filmen.

PK: Vi har inte fått så många sågningar, kanske två. Men vi skulle gärna ta med även de citaten på affischen, bland alla positiva citat. Film är ju något som man ska tycka olika om.

HL: Och var det du som skrev ”helt bonkers” på MovieZine! Den är ju fantastisk, vi älskade den recensionen!
 
 
Det står jag för! Ni har gjort en häftig film. Men hur svårt är det egentligen att göra rymdfilm i Sverige?

PK: Det finns inte riktigt budget för att göra rymdfilm i Sverige. Det är svårt. Det är som att hoppa från tian med trippelskruv. Vi hade kanske inte vågat göra den filmen om vi inte var debutanter. Det var många parametrar vi inte kände till.

Nu blir det premiär i USA, och därefter? Kanske en amerikansk remake?

PK: Det vore också kul att se! Vi pitchade den här ganska tidigt för Hollywood, för superagenten Ari Emanuel, han som Ari Gold i ”Entourage” bygger på. Han var med ganska långt, men han gillade inte slutet. Döttrarna till Harry Martinson var tydliga med att man skulle vara lojal mot slutet i boken. Så vi skyller på boken, för den är också rätt bonkers.
 
”Aniara” beräknas få svensk biopremiär i början av 2019.
| 11 september 2018 11:22 |