Film

Skribent

Fabian Nordlander

22 december 2015 | 15:00

5 julfilmer för nördar

Med ett överflöd av tomtar och god stämning i julfilmer, kan det bli repetitivt. Men för oss nördar finns det faktiskt ett stort utbud julfilmer som fortfarande låter dig stanna kvar i julstämningen utan att avvika genren för mycket. Vi har tagit fram favoriterna.
Julens filmutbud kan vara en aning enformigt. Tradition kan vara mysigt och tryggt men det tar inte lång tid förrän man vill kasta sig på en släde ner i en isvak efter för många tittningar av "Love Actually". Julfilmer varierar sällan, det finns en modell som består. Men trots det har vi nördar och filmnördar varit välsignade av en del julklassiker som lyser upp vår jul. Vi har nu satt ihop den ultimata listan då du vill smyga iväg från familjens vanliga tv-tablå för att se det som får dina julkänslor att bubbla upp.

För action-nörden: "Die Hard"Filmen som otroligt nog blivit framröstad till den bästa julfilmen gång på gång. Den har inte bara allt en actionfilm behöver, den har också alla ingredienser för en lyckad julfilm. Julfilmer visar ofta splittrade familjer som måste komma samman för att finna lyckan, vilket är exakt vad "Die Hard" handlar om. John McClane och hans fru hittar tillbaka till varandra och rädda julen (skyskrapan). Och inslagspapper har en storyfunktion i filmen.

För Star Wars-nörden: "Star Wars Holiday Special"
"Star Wars: The Force Awakens" må ha kommit ut nära julen, men i Star Wars-universumet finns ett mycket juligard alternativ. Den är horribel, långtråkig, chockerande och motvilligt minnesvärd som många andra. TV-julspecialen från 1978 är som en skitfilm man ser om och om igen bara för att skrika ut replikerna med vänner. Trots att filmen firar det så kallade "Life Day" finns ändå alla julkänslor där. Vi ser en splittrad familj, matlagning, sång och hallucinationer. George Lucas vill inte att du ser den och det är skäl nog att göra det.

För superhjälte-nörden: "Batman Returns"
Allt kan kopplas till Batman, även julen. Denna uppföljare till Tim Burtons megasuccé bestämde sig för att ha julen som bakgrund. En stor del av filmen handlar om att rädda julen, i alla fall julgranen. Det finns inte en scen utan snö, julbelysning eller Batman-moral. Allt du vill ha av julen. Även här får vi temat om splittrade familjer, vår antagonist kommer från ett splittrat hem och vill finna sina föräldrar igen. Sedan vill han själv splittra familjer genom att dränka bebisar i det giftiga kloakvattnet, god jul till oss alla!

För monster-nörden: "Gremlins" 
Sadism ingår i julfirandet, eller snarare önsketänk runt sadism. Med all planering, traditioner och seder, vill man ibland bara ha kaos. Då är detta filmen för dig. En massa småmonster terroriserar en hel jul för en småstad, våld och slime-blod ingår. I denna hyfsat familjevänliga film får vi andas ut lite och släppa på den täta julstämningen, den lär oss en läxa samtidigt som den underhåller. Vi får lära oss att julklappar inte är allt och kan ibland göra med skada än gott. Filmen erbjuder lite bittert, surt men också sött. Alla ingredienser.

För Bond-nörden: "I hennes majestäts hemliga tjänst"
James Bond kan nästan appliceras i alla situationer efter 24 filmer och 53 års historia, men julen tror många saknas. Men icke, det finns faktiskt en Bond-film som är juligare än de flesta. Den kanske bästa Bond-filmen med den sämste James Bond, utspelar sig under julen. Det är så klart "I hennes majestäts hemliga tjänst", Bond-filmen med allt. Men var är julen frågar ni er, här är svaret. Under en stor del av filmen utspelar den sig i alperna, på de snötäckta bergen. En jul utan snö är ingen jul. Men när Bond flyr ner till byn, märker vi att det faktiskt är jul. Sånger, jullysen och stämningen är på topp. Samt att romansen mellan Bond och Tracy etableras starkare i den romantiska julbyn.

Men det som gör den mest julig är faktumet att produktionen fann det dyrare att låna en känd julsång än att göra en egen. Så mästerkompositören John Barry skrev en helt ny jullåt bara för filmen, låten "Do You Know How Christmas Trees Are Grown". Så ja, det finns en Bond-jullåt.

Så, nördar: vilka julfilmer är era favoriter?
| 22 december 2015 15:00 |