SPONSRAT

Skribent

Andreas Samuelson

3 augusti 2021 | 15:30

Topp 5: Benedict Cumberbatchs bästa roller

Den brittiske skådespelaren fortsätter att imponera, nu i bioaktuella “The Courier”. Vi ser tillbaka på hans bästa och mest minnesvärda roller.
Artikeln presenteras i samarbete med Scanbox Entertainment och filmen "The Courier".
 
Han har belönats med både BAFTA och Emmy, och nominerats till en Oscar. Redan 2001 började Benedict Cumberbatch förgylla den brittiska teaterscenen och det dröjde inte länge förrän han blev ett namn att räkna med på såväl film som TV. Han har lyst som både huvudroller och sidokaraktärer, i stora blockbusters och smalare indiefilmer.

Senast spelade han militär åklagare i verklighetsbaserade “The Mauritanian” och nu är han bioaktuell som  en affärsman involverad i spionage under Kalla kriget i “The Courier”, även den byggd på en sann historia. Vi ser tillbaka på hans karriär och uppmärksammar fem av hans bästa film/TV-roller. Trots flera briljanta röstinsatser (inte minst i “Hobbit”-filmerna) har vi valt att fokusera på de där han dyker upp i person.
 
 

5. Doctor Strange (2016)

 
Cumberbatch är knappast främmande för excentriska rollfigurer så valet att spela Marvels aningen underskattade superhjälte känns nästan självklart. En arrogant neurokirurg som efter att ha ödelagt händerna i en olycka ges övernaturliga krafter av en magiker. Med sin vanliga charm och karisma tillsammans med en välfungerande amerikansk accent ger han sansat kött och blod åt Strange, som därmed blir en av de mer jordnära och relaterbara superhjältarna.
 
 

4. Star Trek Into Darkness (2013)

 
I J.J. Abrams uppföljare till sin “Star Trek”-reboot från 2009 tog sig Cumberbatch an den ikoniska rollen som den hämndlystna Khan Noonien Singh. Trots en del motiverad kritik om whitewashing så går det inte att förneka att skådespelaren levererade antagonisten med bravur. Med små medel och ett kusligt iskallt lugn gör han Khan till en oförutsägbar skurk du aldrig vet var du har eller om du kan lita på.
 
 

3. Patrick Melrose (2018)

 
I miniserien som gav honom hans första BAFTA samt sjätte Emmy-nominering så spelar Cumberbatch titelrollen, en neurotisk drogmissbrukare från överklassen. Baserat på författaren Edward St Aubyns självbiografiska böcker så följer vi Melrose genom fem årtionden när han kämpar med minnet av destruktiva relationer med sina föräldrar. En rollprestation som genialt balanserar humor och tragik, och trovärdigt gestaltar ett nedknarkat sinne.
 
 

2. Sherlock (2010-2017)

 
Det är omöjligt att summera Cumberbatch karriär utan att inkludera TV-serien som på allvar gjorde honom till stjärna. Som Arthur Conan Doyles klassiska detektivhjälte anammar han galant karaktärens svårslagna intelligens och kyliga attityd, och har påtaglig kemi med motspelaren Martin Freeman. Det ultimata beviset på sin unika förmåga att spela udda rollfigurer gör att det troligen är denna roll - storfilmer till trots - som Cumberbatch blir bäst ihågkommen för.
 
 

1. The Imitation Game (2014)

 
Filmrollen som gav Cumberbatch hans första (och hittills enda!) Oscarsnominering är fortfarande hans bästa på vita duken. Ett känsligt, nyanserat och starkt porträtt av verklige matematikern Alan Turing som hjälpte brittiska underrättelsetjänsten under andra världskriget. Trots att filmen kritiserats för att undervärdera betydelsen av Turings homosexualitet så gör en av vår tids främsta aktörer denna ikon inom både modern vetenskap och hbtq-communityt rättvisa.
 
 

"The Courier" får biopremiär 6 augusti

 
Affärsmannen Greville Wynnes odramatiska tillvaro vänds upp och ner när han oväntat blir anlitad som kurir av brittiska underrättelsetjänsten och CIA. De ser i honom någon som inte kan misstänkas för att smuggla hemlig information under sina affärsresor. Greville kittlas av det spännande uppdraget, som måste hemlighållas för hustrun Sheila. I en otrolig historia baserad på verkliga händelser spelar Benedict Cumberbatch en helt vanlig man, som kom att spela en avgörande roll i stävjandet av Kubakrisen. 
 
Vilken är din favorit av Cumberbatch rollprestationer?
| 3 augusti 2021 15:30 |