Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

2 juli 2016 | 18:00

Topp-10 WTF moments från säsong 6 av "Game of Thrones"

Henrietta J:son Eskelin rankar de mest chockerande och minnesvärda stunderna ur säsong 6. Vad tycker du?
Nu när säsong 6 är över och vi har haft några dagar på oss att smälta alla intryck, ska jag ge mig på att försöka lista "Topp-10 WTF moments" från den här säsongen. När det gäller en serie som bjuder på så många chockscener, är det inget lätt val och det är heller ingen självklar sak att försöka jämföra intrycken med varandra. Här kommer dock mitt bästa förslag, från tiondeplats till vinnare. Diskutera gärna!

10. The Hound är vid liv
Det var en klar överraskning och en god anledning att fråga sig "WTF?" när The Hound inledde ett avsnitt med att inte bara vara livs levande trots att Arya lämnade honom att dö efter en episk strid mot Brienne of Tarth: han hade dessutom lagt ner stridsyxan?! Nä, dra på trissor.

9. Daenerys bränner ner Dothraki-huset (och visar naket)
Flames är alltid coolt och även om det var en imponerande lösning på Daenerys problem, börjar det här med att sätta eld på allt och bränna av sig kläderna att bli gammalt nu. Kom igen, Danny - lite kreativ får du väl vara!

8. Jon Snow kvävs nästan till döds i folkmassan
"Battle of the Bastards" var ett udda avsnitt på många sätt: både i stil och upplägg. Det kom minst sagt oväntat att befälhavaren Jon Snow höll på att kvävas till döds av sina egna panikerande mannar. Scenen gav i alla fall mig viss klaustrofobi tack vare sättet den var regisserad på och när den här bilden har dragits ut ett tag början man tveka på riktigt: ska dem döda Jon Snow... igen? Nu?!

7. Ramsay matas levande till sina egna hundar
Man kan tycka att Sansas stora hämnd på svinet Ramsay Bolton borde hamna högre upp på listan, men då det var synligt på en mils avstånd att hon tänkte mata honom till hundarna, uteblev överraskningsmomentet. Dessutom, som ett fan av gore, hade jag älskat att se Ramsay-slakten i bild, där köttstycke för köttstycke slits av hans ansikte. Trots att den är minnesvärd, får den bara en sjundeplacering.

6. Cersei spränger domstolen i luften
Jag skrattade högt och roat när "Thrones" bjöd på den galna plot-pointen att Cersei skulle ta till en sådan drastisk lösning på sitt motstånd som att spränga halva staden i luften. Däremot saknade scenen emotionell tyngd i min mening. Trots att en tredjedel av karaktärerna befann sig inne i rättegångssalen, däribland stora karaktärer som vi har följt länge, blev det känslomässigt sätt en axelryckning - men underhållsmässigt ett gapskratt.

5. Ramsay bussar hundarna på Walda och Baby Bolton
Nu är vi uppe i det verkliga "heatet". Den här scenen var svår att titta på! Man går in i scenen med vetskapen att Ramsays nya lillbrorsa är ett hot mot hans roll som arvtagare och trots att vi har sett flera exempel på vad Ramsay är kapabel till, känns det fortfarande för hemskt att han skulle göra sin nyfödda bror illa.

När han bad Walda att få hålla sin bror i famnen, trodde jag för ett ögonblick att han tänkte kasta in pojken i elden intill. När han bara lugnt gav tillbaka honom till den nyblivna, hulda modern trodde jag att den eventuella döden skulle vänta några avsnitt. Denna falska trygghet gjorde bara hundarnas festmåltid på mor och son ännu värre. Man kan fråga sig varför den här hunddöden får en så mycket bättre placering än Ramsays egen död? För att här är det inte tydligt på en mils avstånd och offren har inte gjort ett dugg för att förtjäna det. Sann chockfaktor!

4. Melisandre är gammal som gatan
Nog visste vi väl att det var något hokus pokus kring den där Red Woman, men vem hade kunnat ana att hon är uppåt 4000 år gammal när hon tar av sig halsbandet? Scenen hade en kuslig stämning som fick en att sitta som på nålar och kameran gjorde revealen effektfull genom att titta bort från den unga Melisandre, till en spegel och sedan tillbaka på en gammal kvinna. Säsongens första stora snackis!

3. Arya knivhuggs men vinner i en blindkamp
"Hej, ursäkta-- HUGG!". Ungefär så abrupt och snabbt gick det till, vilket fick mig att sluta andas under resten av avsnittet. Arya, som vi har följt så länge, som vi (jag) älskar så mycket, kan väl inte falla på mållinjen nu när hon precis ska tillbaks till Westeros och hämnas? Men så vet man ju aldrig med "Thrones". Cliffhangern var nog säsongens jobbigaste och efter en lång katt-och-råtta-jakt genom staden blev Arya inträngd i ett hörn. Då såg jag inte hur hon skulle ta sig ur och fruktade det värsta. Det tog mig till och med ett tag att inse varför hon högg av ljuset, men vilket coolt sätt att vinna en strid! Jag var fysiskt svag och skakig resten av dagen.

2. Hodor!
Hodor. Hodor, Hodor, Hodor, Hodor. Hodor? Hodor! (Vad mer behöver man säga?)

1. Könsvårtor
Och vinnaren av "Topp-10 WTF-moments från säsong 6" är dic-picen vi fick uppkörda i ansiktet när vi minst anade det! Det var den första bilden i den scenen, där en person i Braavos teatersällskap tittade efter könsvårtor på sitt organ i omklädningsrummet. Min absolut största WTF-stund under dessa 10 avsnitt.

Vilken var din största WTF-upplevelse under säsong 6?
| 2 juli 2016 18:00 |