Film

Skribent

Andreas Samuelson

23 december 2012 | 14:01

Topp 10: Värsta filmtomtarna

Till julens högtid hör en myskväll framför en film i kombination med filt, glögg och pepparkakor till. Men se upp - inte alla julfilmer har traditionsenliga tomtar. Det är lätt för både vuxna och barn att tappa tron på julens egen mysgubbe i rött när han skildras som både supande, knarkande och våldsamma busar.

Här är de värsta filmtomtarna.

10. Patton Oswalt i "A Very Harold & Kumar Christmas"

När Harold & Kumar är i farten vet vi att det kommer förekomma en narkotikastämplade preparat. Och självfallet har inte ens Tomten själv rent mjöl i påsen...

9. Bill Raymond i "Absolut gisslan"

I den lite underskattade komedin där Denis Leary tar Kevin Spacey och en Lucia-besatt Judy Davis som gisslan så dyker en ovälkommen, överförfriskad tomten upp och får lite vad han tigger om.

8. Tim Allen i "Nu är det jul igen"-filmerna

"Tummen i handen"-stjärnan Allen spelar Tomten. Nough said.

7. Per Burell i "Tomten är far till alla barnen"

Den stackars Tomten i Kjell Sundvalls stjärnspäckade svenssonkomedi är egentligen ett offer för omständigheter - en hunsande, tempramentsfull fru, en rasistisk granne och ett helgjobb som innebär en sup för mycket gör att hamnar i klorna på en rosenrasande Peter Haber.

6. Jeff Gillen i "En julberättelse"

I kultfilmen om pojken på 1940-talet som försöker övertala omgivningen att en leksakspistol är årets julklapp så konfronteras han med en varuhustomte av den läskigare typen och med några riktiga elaka nissar...

5. Johan Ulveson i "Ogifta par - en film som skiljer sig"

Petter Dalles bitterljuva komedi skildrar galant den ultimata parmiddagen från helvetet och Ulveson som dyngrak tomtefar är en klar höjdpunkt. Att Dalle får äran att spränga skiten i luften är en fantasi många nog känt inför frustrerande julmiddagar.

4. Bill Goldberg i "Santa's Slay"

Wrestlingsstjärnan Goldbergs första huvudroll på film som en aningen annorlunda, psykotisk tomte med mer mord än mjuka klappar på agendan. Ingen höjdare i direkt-på-DVD-högen men han får kredd för att lyckas ha ihjäl både Fran Drescher, Chris Kattan och James Caan (!) i en och samma scen.

3. Dan Aykroyd i "Ombytta roller"

Aykroyd (från sin och motspelaren Eddie Murphys storhetstid) briljerar som rikemanssonen utsatt för en komplott där han nedgraderas till hemlös. Hans absoluta botten inkluderar stöld av julskinka iklädd den karaktäristiska tomteoutfiten.

2. Robert Brian Wilson i "Silent Night, Deadly Night"

Den ökända 80-talsslashern med ynglingen vars barndomstrauma resulterar i att han ger sig ut på en slaktarrunda - iklädd tomtedräkt. Upprörda föräldrar protesterade utanför biograferna och fick filmen nedtagen från repertoaren. Fick trots det hela fyra uppföljare.

1. Billy Bob Thornton i "Bad Santa"

Thornton Golden Globe-nominerades för sin klockrena insats som den empatilöse varuhustomten som spenderar dagarna med att supa, slåss, stjäla och sätta på "Gilmore Girls"-donnan Lauren Graham - gärna inför ögonen på oskyldiga småttingar.

Bubblare:

Chevy Chase i "Ett päron till farsa firar jul", James Belushi i "Klappjakten", Rickey Smiley i "Friday After Next", Paul Giamatti i "Fred Claus", Donal Logue i "Silent Night", Douglas Seale i "Ernest räddar julen", Ken Hudson Campbell i "Ensam hemma", Dean Cameron i "Hi-Life", John Call i "Jultomten fixar allt!", Al "Red Dog" Weber i "Scrooged - spökenas hämnd".

Mer pålitliga tomtar:

Edward Asner i "Elf", Edmund Gwenn i "Det hände i New York", Richard Attenborough i "Miraklet i New York", James Cosmo i "Berättelsen om Narnia - Häxan & lejonet", David Huddleston i "Jultomten", Jack Skeleton i "Nightmare Before Christmas", Jim Broadbent i "Arthur och julklappsrushen", Leslie Nielsen i "Allt jag vill ha julklapp", Jan Rubes i "En förtrollad jul".

| 23 december 2012 14:01 |