LISTA

Skribent

Anna Thunman Sköld

28 september 2014 | 12:00

Topp 10: TV-komiker i dramaroller

Bryan Cranston, Katey Sagal, Hugh Laurie... alla gjorde de succé i komediserier från början. Men numera är de nästan mer kända för sina dramaroller.
Här kommer min topplista över de tio skådespelare jag tycker lyckats bäst att ta steget från komedifacket till dramagenren i TV. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Bryan Cranston


Först mest känd för:
som familjepappan Hal i sitcomen "Malcolm - ett geni i familjen" som snurrat några varv både i TV4 och TV3. 


Nu: kan någon tänka Cranston utan att se Walter White i "Breaking Bad"? En roll han dessutom vunnit fyra Emmys och en Golden Globe för. He IS the one who knocks.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

John Lithgow


Först mest känd för: professor Dick Solomon alias den utomjordiske överbefälhavaren i komediserien "Tredje klotet från solen". 

Nu: hans gästspel som Trinity Killer i thrillerserien "Dexters" fjärde säsong renderade honom både en Golden Globe och en Emmy, vilket gör honom tämligen unik då han sedan innan hade både Golden Globes och Emmys för rollen i "Tredje klotet från solen". Det, om något, visar vilken suverän skådespelare Lithgow är. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Hugh Laurie


Först mest känd för: den urdumme prins George i "Svarte Orm" och som ena halvan (Bertie Wooster) i "Jeeves och Wooster". Bägge typiska brittiska komediserier från slutet av 1980-talet, början av 1990-talet. 

Nu: efter åtta säsonger som den cyniske doktor House i det medicinska dramat med samma namn tror en överväldigande stor publik att brittiske Hugh Laurie är både fullblodsamerikan och halt. 

Sagal1200

Katey Sagal


Först mest känd för: Peggy Bundy, duh. 

Nu: det är svårt att föreställa sig en roll som är mer diametralt olik "Våra värsta år"-Peggys än den Sagal gör i Kurt Sutters mörka mc-drama "Sons of Anarchy". De är bägge morsor och har en förkärlek till tajta toppar, men där upphör likheterna. Det finns sannerligen inget hos Gemma att dra på munnen åt. 2011 kammade Sagal hem en välförtjänt Golden Globe för sin "Sons"-insats, så vitt jag vet den enda nominering serien fått. 

Grammer1200

Kelsey Grammer


Först mest känd för: den långlivade rollen som snobbige psykiatern Frasier Crane i både "Skål" och sen i spinoffen "Frasier". 

Nu: under två säsonger spelade Grammer en maktbesatt och samtidigt demenssjuk borgmästare i stenhårda Starz-dramat "Boss". Något han gjorde så bra att han fick en Golden Globe för besväret.  I likhet med Lithgow här ovan har Grammer vunnit priser även för sina komediinsatser; fyra Emmys och två Golden Globes hann det bli för "Frasier".   

Romano1200

Ray Romano


Först mest känd för: sin olidliga komediserie "Alla älskar Raymond", som visades i TV3. 

Nu: vändningen kom med det underskattade kompisdramat "Men of a Certain Age" om fyra män i varierande grader av medelålderskris. Romano var själv en av skaparna. Sedan 2012 har han också setts i familjedramat "Parenthood", i en roll som specialskrevs för honom efter att han uttryckt sin beundran för serien.  

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Ted Danson


Först mest känd för: barägaren Sam Malone i elva säsonger av "Skål", en roll han vann två Emmys och två Golden Globes för.  

Nu: "CSI" och "Damages". Sistnämnda, där han spelade den korrupte miljardären Arthur Frobisher placerade Danson på kartan som en minst sagt duglig dramaskådis och well, "CSI" är "CSI", det finns plats för humor där men rollen i sig ligger i dramafacket. 

Woody1200

Woody Harrelson


Först mest känd för: den något trögtänkte bartendern Woody i "Skål". 

Nu: om ni legat under en sten det senaste året kanske det kommer som en överraskning, men för de flesta andra så är svaret givet: utredaren Marty Hart i "True Detective". Hans bästis och motspelare Matthew McConaughey har fått det mesta berömmet men Harrelsons imploderande rollpersona är värd minst lika många hyllningar.  

Perry1200

Matthew Perry


Först mest känd för: Chandler Bing i "Vänner" givetvis. 

Nu: han har försökt att hitta en ny fungerande komediserie men allt han rör vid floppar. Dock att han gjort fantastiska dramainsatser i händerna på Aaron Sorkin. Både hans gästspel i "Vita huset" och hans huvudroll i "Studio 60 on the Sunset Strip" visade att han har dramaådern i sig. Men istället kommer han nästa år i ännu en komedi, "Odd Couple". Fel, fel, fel, Perry.

Brie1200

Alison Brie


Här blir det lite annorlunda för Brie började i 60-talsdramat "Mad Men" innan hon blev Annie med hela världen i komediserien "Community". Men. Det var först efter att ha sett henne i "Community" som man förstod vilken duktig skådis hon var, för hon gick inte att känna igen i rollen som försmäktande fru till den vidrige Pete Campbell (Vincent Kartheiser) i "Mad Men". Allt var olika, från gester till klangen i rösten. Now, that's what I call good acting! 


Så ni  ser - det finns hopp för att Vince Vaughn ska lyckas i "True Detective", precis som MovieZines Victor Jerner skrev i sin krönika häromdagen.

Fyll gärna på med namn jag missat, förträngt eller undvikit. Det kanske finns fler från "Skål"...?
| 28 september 2014 12:00 |