Film

Skribent

Andreas Samuelson

23 juni 2013 | 14:01

Topp 10: Superskurkar

"Med stora krafter kommer stort ansvar…" Och för stora hjältar krävs en stor skurk. I "Man of Steel" är det Michael Shannon som blir Stålmannens ikoniska nemesis General Zod. Vi tar en titt på andra minnesvärda skurkar.

Alla har vi vår egen favorit bland superhjältarna. Vem är störst, häftigast och starkast? Vem skulle vinna av Spider-Man, Batman och Superman? Men dessa hypade figurer skulle inte vara mycket - om ens något - utan lite rejält motstånd. Många är de ofta prisbelönade kvalitetsnamn som utstått både tung makeup och farliga stunts för att förmänskliga dessa serietidningsmonster. Här är MovieZines favoriter bland bovarna som plågat biodukens superhjältar genom åren.

10. Doc Ock (Alfred Molina) i "Spider-Man 2"

Marvel-fanet Molina fullkomligt lyser som den galne vetenskapsmannen vars experiment med artificiell energi resulterar i fyra otrevliga tentakler. Sam Raimi valde britten till rollen efter att hans fru sett honom i "Frida" - Molina fick ironiskt nog gå ner de kilo han gått upp för rollen som Diego Rivera.

9. General Zod (Terence Stamp) i "Superman II"

Ännu en färgstark britt som bidrog med sin fjolliga charm till den maktgalne skurken från Krypton. Dök först upp i första filmen om Stålmannen där hjältens pappa Jor-El förkastade Zod och hans underhuggade till ett intergalaktiskt fängelse men det var i del 2 som han lyckades överskugga självaste Lex Luthor med sin våldsamma framfart.

8. Loki (Tom Hiddleston) i "Thor" och "The Avengers"

Hiddleston provspelade först som åskguden Thor men lyckligtvis insåg regissör Kenneth Branagh att han passade bättre som elaka plastbrorsan Loki. Hiddleston tränade brasilanska kampsporten capoeira inför rollen som han baserade på Jack Nicholson, Clint Eastwood och Peter O´Toole. Förberedelserna och hans brittiska charm gjorde att han galant axlade den väloljade ondska som närapå besegrade ett helt gäng superhjältar i "The Avengers".

7. Green Goblin (Willem Dafoe) i "Spider-Man"

Tvåfaldigt Oscarnominerade karaktärsskådespelaren Dafoe kämpade för rollen som affärshöjdaren tillika Spindelmannens första fiende. När han fick den var det 90% egna stunts som gällde för att han själv ville att det skulle kännas autentiskt. Det var också hans initiativ till att göra dräkten - som bestod av 580 delar och tog en halvtimme att ta på - mer slimmad och atletisk. Nicolas Cage, Robert De Niro och John Malkovich erbjöds rollen men vi älskar såklart den härligt psykotiska Dafoe.

6. Bane (Tom Hardy) i "The Dark Knight Rises"

Batmans hyperintelligenta såväl som superbiffiga fiende dök först upp i den vedervärdiga "Batman & Robin" men det var i den avslutande delen i Christopher Nolans trilogi som han gjordes rättvisa. Hardy gick upp över tio kg i muskler och studerade en rad olika fighttekniker för rollen. Hardys accent (baserad på gatuslagsmålmästaren Bartley Gorman) spetsade till karaktären lite extra och att han själv såg Bane som en brutal terrorist gör prestationen ännu mäktigare.

5. Jokern (Jack Nicholson) i "Batman"

Läderlappens skapare Bob Kane rekommenderade själv Nicholson - legenden som gjort filmpsykopater till sin egen specialitet - för rollen som Batmans ikoniska fiende. Nicholson krävde att få vara affischnamn samt få en procentandel av intäkterna vilket resulterade i en rekordlön på 60 miljoner dollar. Men de pengarna kan han få vara värd - för sin tid fast det nog ingen som bättre anammade den clownsminkade galningen.

4. Catwoman (Michelle Pfeiffer) i "Batman - Återkomsten"

Vissa föredrar Anne Hathaways tolkning, ingen föredrar Halle Berrys. Men faktum kvarstår att om är det någon som kan bära upp en i teorin rätt smaklös läderkreation som Kattkvinnans (60 stycken användes under inspelningen) så är det Pfeiffer. Trots att outfitten tydligen var extremt obekväm så lyckades Pfeiffer kombinera sin sexuella utstrålning och farliga glimt i ögat hos en karaktär i mellanlandet skurk/antihjältinna.

3. Lex Luthor (Gene Hackman) i "Superman - The Movie"

Oscarsvinnaren Hackman tvekade först att spela Stålmannens nemesis med risk att skada hans rykte som en seriös aktör. Lyckligtvis gick han med på det och tillförde sin charmigt eleganta humor till det första äventyret med Stålis. Han vägrade dock raka håret eller bära en skallighetsperuk vilket man löste med att ge honom olika peruker för att skapa illusionen av Luthors fåfänga - mustaschen, som han heller inte ville bli av med, lyckades regissören Richard Donner lura av honom.

2. Magneto (Ian McKellen) och Mystique (Rebecca Romijn) i "X-Men"-filmerna

Ibland är det enda bättre än en riktigt mäktig skurk en mäktig skurkduo! Förhistorien bakom mutantrebellernas ledare och hans kameleontiske sidekick berättades väl i "First Class" men vi föredrar alltid imponerande McKellens och den läskigt sensuella Romijns varianter. Den senares makeup bestod av 110 figursydda proteser som tog nio timmar att fästa. I McKellens fall var det hans dräkt som efter tvekan slutligen fick honom att ta sig an rollen.

1. Jokern (Heath Ledger) i "The Dark Knight"

Det är inte ofta som en 28-årig australiensare slår Jack Nicholson. Och nej, det är inte som en respektfull hyllning för den framlidne Ledger (vars postuma Oscar för rollen många ansåg oförtjänad). Christopher Nolans val (som var hans första och enda) till den berömda Batman-skurken ansågs oväntat och kontroversiellt men skådespelarens hängivenhet skapade en briljant, oberäknelig filmpsykopat utan dess like. Hans förberedelser inkluderade att isolera sig på ett hotellrum i sex veckor för att fördjupa sig i Jokerns psykologi, och även designa hans bisarra makeup.

Bubblare:

Michael Clarke Duncan och Colin Farrell i "Daredevil", Kelly Hu i "X2", Kevin Spacey och Parker Posey i "Superman Returns", Mickey Rourke i "Iron Man 2", Cillian Murphy i "Batman Begins", Danny DeVito i "Batman återkomsten", Jim Carrey och Tommy Lee Jones i "Batman Forever", Larry Drake i "Darkman", Timothy Dalton i "The Rocketeer", John Leguizamo i "Spawn", Stephen Dorff i "Blade", Jeff Bridges i "Iron Man", Aaron Eckart i "The Dark Knight", Mark Strong i "Kick-Ass", Christoph Waltz i "The Green Hornet", Kevin Bacon och January Jones i "X-Men: First Class", Hugo Weaving i "Captain America: The First Avenger", Rhys Ifans i "The Amazing Spider-Man", Ladislav Beran i "Hellboy".

Dessa glömmer vi gärna...

Arnold Schwarzenegger och Uma Thurman i "Batman & Robin", Judd Nelson i "Steel", Sharon Stone i "Catwoman", Robert Vaughn i "Stålmannen går på en krypto-nit", Faye Dunaway i "Supergirl", Jeroen Krabbé/John Travolta/Dominic West i "The Punisher"-filmerna, James Saito i "Teenage Mutant Ninja Turtles", Scott Paulin i "Captain America", Armand Assante i "Judge Dredd", Steve Railsback i "Barb Wire", Treat Williams i "Fantomen", Will Yun Lee i "Elektra", Julian McMahon i "Fantastic Four", Wes Bentley i "Ghost Rider", Topher Grace i "Spider-Man 3", Eddie Marsan i "Hancock", Ryan Reynolds i "Wolverine", John Malkovich i "Jonah Hex", Peter Sarsgaard i "Green Lantern".

Läs också:

Topp 10: Filmtrilogier

Topp 10: Inledningsscener

Topp 10: Heistfilmer

Topp 10: Robert Downey Jrs bästa roller

Topp 10: Biljakter

Fler topp 10-listor...

Vilka superskurkar är dina favoriter? Kommentera nedan.

| 23 juni 2013 14:01 |