Skribent

Mats Karlsson

12 januari 2014 | 14:01

Topp 10: Mardrömsskådisarna

Vi skrev förra veckan om de bråkigaste filminspelningarna. För en sådan krävs ofta en bångstyrig diva till skådespelare. Här är några av Hollywoods mest ökända filmstjärnor.

Bråk med regissören, konflikter med motspelarna, utskällningar av medarbetare, orimliga krav, usel attityd. Det verkar inte alltid vara lätt att bli stor i filmvärlden och samtidigt behålla fötterna på jorden. Vissa av våra mest älskade stjärnor har visat sig vara rena mardrömmen att jobba med under inspelningar. Här är några av de mest fruktade namnen att jobba med.

Faye Dunaway

Oscarsvinnaren försökte avblåsa rykten om att vara svår att arbeta med i sina memoarer men Helen Slater, huvudrollsinnehavaren i "Supergirl", bekräftade att det var extremt divabeteende som gällde under nämnd films inspelning. Under "Förbjudet område" blev hon så osams med regissören Otto Preminger att hon tog med honom till rätten för att riva deras sexfilmskontrakt. När hon filmade "Chinatown" med Roman Polanski så provocerade hans visserligen oortodoxa regi henne till att kasta en mugg urin i ansiktet på honom.

Dustin Hoffman

Hoffman har till skillnad från många andra stjärnor utnämnt sig själv som svår att arbeta med, baserad på hans envisa jakt på perfektionism i sitt arbete. Ett exempel - som i slutändan resulterade i en lyckad film - var under produktionen av "Tootsie" där han ständigt grälade med regissören Sydney Pollack, då de hade varsin vision av vilken slags film de höll på att göra.

Bill Murray

Murray går väl ihop med den mindre kommersiella delen av Hollywood, som Wes Anderson & co. Men ända sedan ett slagsmål slagsmål med den likvärdigt ökända Chevy Chase under "Saturday Night Live" på 1980-talet har flera drabbats av hans vrede. Han avslutade vänskapen med gamla parhästen Harold Ramis under en bitter inspelning av "Måndag hela veckan" (vilken Dan Aykroyd beskrev som "The Murraycaine") och förolämpade Lucy Liu så pass att hon flög på honom under "Charlies änglar".

Sean Young

Brunetten var via "Blade Runner" och en rad andra populära 80-talsrullar på väg att bli något av ett affischnamn. Men en svårsmält personlighet och på gränsen till mentalt instabilt beteende satte käppar i hjulet för stjärnstatusen. Förutom konflikter med motspelare som Kevin Costner, James Woods, Bill Murray  och Nicolas Cage så startade hon ett bråk under Oliver Stones "Wall Street" (där hon spelade en mindre roll) då hon ansåg sig vara mer lämpad till kvinnliga huvudrollen än Daryl Hannah.

Bruce Willis

Stjärnan inledde karriären med deckarkomedin "Par i brott" där den flirtiga kemin med motspelerskan Cybill Shepherd var iskall bakom kulisserna då duon avskydde varandra. Willis har ryktats om att vara en svår filmstjärna att ha och göra med under ett längre tag men det var Kevin Smith, hans regissör till den snabbt glömda "Cop Out", som officiellt stämplade Willis som en otrevlig, osympatisk och bitter människa.

Debra Winger

Winger var ett av Hollywoods största namn under 1980-talet innan hon drog sig undan filmbranschen, vilket resulterade i dokumentären "Searching for Debra Winger". Hon hade dock hunnit göra sig ökänd bland både motspelare och filmskapare som en minst sagt svårhanterad medarbetare. Under inspelningen av "Ömhetsbevis" råkade hon och Shirley MacLaine ständigt i luven på varandra (det gick så långt att Winger enligt en populär skröna lyfte på kjolen och släppte vind i MacLaines ansikte) och när hon filmade "En officer & en gentleman" så kokade hatet mellan henne och Richard Gere, trots att filmen blev en romantisk klassiker.

Steven Seagal

Actionstjärnan är närapå lika ökänd för sina usla filmer som sin usla människosyn. Det är inte få kvinnor som sexuellt trakasserats på hans inspelningar och stuntmän har vittnat om hur han passat på att ge dem stryk för att se hur mycket dem tål. John Leguizamo, hans motspelare från "Beslut utan återvändå", har berättat om hur han fick en armbåge i magen efter att ha skojat med Seagal. Det är inte oväntat att "Saturday Night Live"-skaparen Lorne Michaels bannlyste Seagal från showen och t.o.m. övervägde att visa repriser istället för avsnittet där han medverkade.

Julia Roberts

Nick Nolte spelade mot stjärnan under "I Love Trouble" där de båda skydde varandra som pesten, och Nolte sedan kommenterade att hon inte var en trevlig person men att det var något alla redan visste... Några andra som fått ta del av detta var teamet under Steven Spielbergs "Hook" där Roberts spelade Tinkerbell men betedde sig så divigt och oresonligt att man bakom ryggen gav henne ökennamnet "Tinker-hell". Hon har även svårt att arbeta med kvinnliga skådespelare, något Cameron Diaz fick erfara under "Min bäste väns bröllop".

Katherine Heigl

Någonstans mellan övergången från "Grey's Anatomy"-aktris till romcomstjärna så anammade blondinen en divaattityd som knappast gått hem hos de hon jobbat med. Konstanta klagomål på manus, svärande och krav på specialbehandling (som inte ens större stjärnor får) har i slutändan kostat henne flera filmroller. Judd Apatow konstaterade hennes frustrerande person efter att hon öppet kritiserat hans "På smällen" för att vara sexistisk, något han fick medhåll av från hennes motspelare Seth Rogen.

Christian Bale

Vi har alla hört eller åtminstone läst om incidenten som följdes av en oändlig rad parodier, Youtube-remixar och samplingar - Bales okontrollerade utskällning av fotografen Shane Hurlbut under "Terminator: Salvation". Medan många försvarade Bale som en engagerad metodskådespelare så tyckte många (inklusive han själv i en senare, offentlig ursäkt) att han gick för långt. Nu ryktas det att Natalie Portman, som han spelar mot i kommande "Knight of Cups", knappt klarar av Bales beteende under inspelningen.

Dessa är inte heller helt lätta att ha och göra med...

Jennifer Aniston, Dane Cook, Alec Baldwin, Zach Braff, Bette Midler, Jennifer Lopez, Lea Michele, Shannen Doherty, Teri Hatcher, Gwyneth Paltrow, Sarah Michelle Gellar, Wesley Snipes, William Shatner, Richard Gere, Shirley MacLaine, Russell Crowe, Edward Norton, Mike Myers, Gene Hackman, Lindsay Lohan.

Läs också:

Topp 10: Bråkigaste filminspelningarna
Topp 10: Dags för pension, gubbe!
Topp 10: Filmvåld som chockat
Topp 10: Sexigaste psykopaterna
Topp 10: Film om film

Fler topp 10-listor...

| 12 januari 2014 14:01 |