Film

Skribent

Andreas Samuelson

29 september 2013 | 14:01

Topp 10: Höstens bästa DVD-filmer

Host. Kyla. Mörker. Vad att göra? Din DVD. När till och med ett biobesök känns ruggigt långt borta så finns bara lösningen att kura upp sig i soffan under en filt och fly verkligheten. För dig som sett allt guidar MovieZine genom DVD-hösten.

Som vanligt så försvann värmen innan man hann ropa "långkallingar" och helt plötsligt står hösten på tröskeln. Att lämna lyan känns allt mer omotiverat och inte ens en varm, trygg biosalong lockar tillräckligt för att få oss att överge boet för en kväll.

Lyckligtvis kan vi tipsa om några titlar som kan rädda din kväll under kommande månaderna. Här är 10 aktuella och intressanta filmer som aldrig gick upp på bio.

10. Attack on Wall Street

Ni ser rätt. En Uwe Boll-film på en lista som inte representerar årtiondets sämsta! Den här dramathrillern har fått förvånansvärt bra mottagande och är om än kanske inget mästerverk värd en titt för att se om världens sämsta regissör kan göra något som inte kräver skämskudde. Handlingen innehåller varken zombies eller vampyrer utan handlar om en vanlig man (Dominic Purcell) som i "Falling Down"- anda tappar fattningen när den ekonomiska krisen raserar hans liv.

9. Maniac

Elijah Wood är ljusår från Midgård i den här våldsamma men stilsäkra remaken av den ökänt blodiga kultskräckisen från 1980. I en minst sagt annorlunda roll spelar Wood ägaren av butik med skyltdockor vars vänskap med en vacker konstnär utlöser en osund fascination för att skalpera unga kvinnor...

8. Imogene

Rar indiekomedi med nya stjärnkomediennen Kristen Wiig i sin första huvudroll sedan genombrottet med succén "Bridesmaids". Här spelar hon en misslyckad pjäsförfattare i New York vars fejkade självmordsförsök leder till att hon omhändertas av sin excentriska mor (Annette Bening) som skaffat både en skum pojkvän (Matt Dillon) och en ung, snygg inneboende ("Glee"-stjärnan Darren Criss).

7. Killing Lincoln

Tom Hanks presenterar den här TV-filmen som berättar en annorlunda version av det historiska mordet på president Abraham Lincoln och dennes samt mördaren John Wilkes Booths sista dagar. Utan stora stjärnor i rollerna och en mer jordnära, nedtonad jämförelsebit mot Steven Spielbergs pompösa, överskattade "Lincoln".

6. At Any Price

Roll för roll raderar Zac Efron bilden av sig själv som en talanglös flickidol och bevisar här återigen vara fullkomligt dugligt skådespelarmaterial. I det här dramat matchas han fint av alltid sevärde Dennis Quaid som far och son i en jordbrukarfamilj där sonens racingdrömmar och en utredning av familjeföretaget sätter allt på sin spets.

5. Hummingbird

Oscarsnominerade manusförfattaren Steven Knight ("Eastern Promises") regidebuterar med det här tunga actiondramat. Jason Statham spelar en ovanligt djupodlad roll som en hemlös krigsveteran på rymmen som hamnar i Londons undre, kriminella värld.

4. Berberian Sound Studio

Underlig men fängslande inblick i en ljuddesigners arbete på en italiensk skräckfilm. En film som leker med fantasin och samtidigt hyllar genren med inspirerade ljudeffekter. Brittiska birollsproffset Toby Jones (som senast spelade Alfred Hitchcock i "The Girl") är dessutom suverän i huvudrollen.

3. To the Wonder

Terence Malick följer upp sin ömsom hyllade, ömsom hatade "Tree of Life" med det här romantiska dramat om den komplicerade kärlekshistorien mellan en i Europa omkringresande amerikan (Ben Affleck) och en ukrainsk, ensamstående mamma (Olga Kurylenko). Pålitliga namn som Javier Bardem och Rachel McAdams i biroller.

2. John Dies at the End

Kultregissören Don Coscarellis ("Phantasm", "Bubba Ho-Tep") första långfilm på tio år är en förväntad skum men likväl spännande, äcklig och underhållande skräckkomedi. Försök att hålla med i storyn som involverar en drog kallad sojasås, döda människor som tar över andras kroppar, tidsresor, en invasion från andra sidan och Paul Giamatti!

1. What Maisie Knew

Efter sju säsonger av "True Blood" och skräp som "Battleship" så är det på tiden att vår Alexander Skarsgård får sitt ordentliga Hollywood-genombrott som seriös skådespelare. I den här filmatiseringen av Henry James 1800-talsroman så spelar han den nya pojkvännen till rocksångerskan Julianne Moore som går igenom en uppslitande vårdnadstvist med konsthandlaren Steve Coogan.

Bubblare:

The Expatriate, We Are What We Are, Curse of Chucky, The Iceman, V/H/S/2, Hello I Must Be Going, Searching for Love, The List, Byzantium, Två älskande i Paris, The Frozen Ground, Frankenstein's Army, The Tower, Arthur Newman, Hara-Kiri: Death of a Samurai, Safe Haven, Dark Skies, Snitch,

Dessa kan du skippa...

Dead Man Down, A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III, Killing Season, The Big Wedding, Hammer of the Gods, Spiders, Apartment 1303, Kiss of the Damned.

Läs också:

Topp 10: Bästa uppföljarna
Topp 10: Pixars bästa filmer
Topp 10: Telefonterror
Topp 10: Feelgood-filmer
Topp 10: Parodier
Topp 10: Filmtrilogier
Topp 10: Heistfilmer

Fler topp 10-listor...

| 29 september 2013 14:01 |