What Maisie Knew 2013

Drama
USA
93 MIN
What Maisie Knew poster

Synopsis

En bitter skilsmässa ur en liten flickas ögon.
Ditt betyg
3.1 av 88 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Patrik Linderholm

8 oktober 2013 | 20:45

Fint och träffsäkert om skilsmässotrassel

Att uppdatera litterära klassiker till modern tid kan lätt falla platt. Indiefavoriterna Scott McGehees och David Siegels nytolkning har fin ton och träffar ofta rätt, men missar att komma under skinnet på filmens titelkaraktär.

Redan 1897 skrev Henry James romanen "What Maisie Knew" - en tidig och smått kontroversiell coming of age-historia om en ung flicka som hamnar mitt i hennes självupptagna föräldrars skilsmässa. I Scott McGehee och David Siegels uppdaterade adaption har storyn förflyttats till ett kontemporärt New York där unga Maisie satts i stilren höghusdjungel istället för aristokratisk landsbygd. Pappan (Steve Coogan) är en konstförsäljare som mer är ute på affärsresor än hemma med familjen. Mamman (Julianne Moore) är en rocksångerska som desperat försöker hänga kvar i rampljuset.

När de väl bestämmer sig för att skilja sig hamnar Maisie mitt emellan en hetsig vårdnadstvist där båda föräldrarna kämpar hårt, men mest för att göra den andra avundsjuk. Den bedårande Maisie (fantastiskt fint spelad av den unga debutanten Onata Aprile) hamnar i en konfys sits, och ännu mer förvirrande blir det när hon mer kastas fram och tillbaka mellan föräldrarnas nya respektive partners - en mysig Alexander Skarsgård som bartendern Lincoln och Joanna Vanderham som Maisies tidigare nanny Margo - än mellan föräldrarna själva.

De kontroversiella teman som James roman ursprungligen skildrade i slutet på 1800-talet är idag vardag. Skilsmässor och otrohet går nästan hand i hand med det moderna äktenskapet, inte minst i den stressade karriäristens högborg New York City. Men "What Maisie Knew" tappar inte sin aktualitet för det. Här fokuseras det nämligen på barnets del i det hela. Den som hamnar mitt emellan. Tråkigt är det därför att McGehee och Siegel missar att nå den unga flickan på djupet.

Vi får följa alla händelser från, men sällan ur, Maisies perspektiv. Varje sen är snyggt filmad ur låga vinklar och ofta med de viktigaste händelserna i bakgrunden. Alla kort läggs aldrig på bordet, utan genom små nedslag i Maisies vardag får vi se hur skilsmässan påverkar de olika inblandade. I slutändan känns dock karaktärsutvecklingen nästan helt utebliven. Vad som förändrat Maisie, om något ens har, får vi ingen förståelse kring. Det sockersöta slutet är mysigt men tillrättalagt och skiljer sig från Henry James originalberättelse, som ger Maisies utveckling (som vi där dessutom får följa mycket längre) mer tyngd och resonans.

Lyckligtvis är filmen både oerhört fint komponerad och välspelad. Såväl Alexander Skarsgård som Steve Coogan lyckas visa bredd och djup som skiljer sig från tv-vampyrer och flamskomedier, och de okända ansiktena Joanna Vanderham och Onata Aprile både imponerar och charmerar.

Med sin eminenta ensemble, fina ton och bitvisa träffsäkerhet kryper "What Maisie Knew"nära andra starka äktenskapstragedier som "Kramer vs Kramer", men hamnar i slutändan, precis som Maisie själv, utlämnad till några som inte riktigt vet hur de ska behandla sin avkomma.

| 8 oktober 2013 20:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera What Maisie Knew
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu