Skribent

Andreas Samuelson

22 januari 2012 | 13:01

Topp 10: Förfulade stjärnor

I bioaktuella "J. Edgar" täcks Leonardo DiCaprio & co. av tonvis med makeup för att föreställa sina karaktärer på äldre dagar. Det är inte första gången trickets används för att vanställa, förfula eller göra skådespelare äldre på film.

Här är några av de mest minnesvärda exemplen.

10. Glenn Close i “Hook”

En mindre känd men desto mer kul pärla bland filmförvandlingar. Förutom att Steven Spielberg klädde upp Dustin Hoffman som kapten Krok, kom han även undan med att göra om denna eleganta aktris till en skäggig, kortlivad pirat.

9. Goldie Hawn i ”Döden klär henne”

Robert Zemeckis 90-talskomedi var smått banbrytande med sina specialeffekter som tillät Meryl Streep att irra runt med huvudet bakåfram och Hawn med ett hål i magen. Men vi minns gärna den senare som miserabel, glassätande kattägare förverkligad genom en passande ”fat suit”.

8. Russell Crowe i “A Beautiful Mind”

I ett av de mest lyckade exemplen på filmisk föråldrande sminkades Crowe, i rollen som briljante matematikern John Nash, till gubbe och liknade för omväxlings skull den verklige Nash i filmens slutskede.

7. Johnny Depp och Winona Ryder i ”Edward Scissorhands”

I Tim Burtons 90-talsklassiker inledde han samarbetet med ”21 Jump Street”-idolen Johnny Depp och förvandlade honom till en blek, ärrad fågelskrämma med saxar till händer. Men även skönheten Winona Ryder fick en dos smink (och blekningsmedel) till de scener där hon spelade gammal gumma.

6. “Beetlejuice”

Tim Burton igen. En favorit från 80-talet där Michael Keaton visade vad han gick för som hiskelig, komisk människoexorcist från andra sidan med ett modesinne att dö för. Vad få kanske minns är dock Alec Baldwin och Geena Davis som ruttnande spöken i bröllopskläder.

5. Gary Oldman i “Dracula”

Ingen skulle någonsin försöka påstå att Oldman inte är en förvandlingens mästare, men i denna Francis Ford Coppola-rysare fick han förstklassig hjälp på traven i form av Oscarbelönat smink som gav honom en likblek och rynkig nuna som frös blodet till is. Den pompösa frisyren är det dock fortfarande få som kunnat greppa.

4. Robert Downey Jr. och Tom Cruise i “Tropic Thunder”

De flesta minns troligen mest Oscarnominerade Downeys scenstjälarroll som metodskådisen opererad till att likna en färgad man i Ben Stillers Hollywoodsatir. Men minst lika imponerande var att man lyckats övertala Cruise att fula ner sig som slemmig, lönnfet och tunnhårig demonproducent med höftvickningar från helvetet.

3. Charlize Theron i “Monster”

Ett av toppexemplen på en nedfulad filmstjärna. Theron ansågs – och anses fortfarande – vara en av Hollywoods vackraste kvinnor, och ingen kunde förutse hur hon skulle kunna komma att förvandlas till den verkliga seriemördaren Aileen Wuornos både skådespelarmässigt men framför allt fysiskt. Det fixade en ohälsosam viktuppgång och mindre smickrande makeup.

2. Eric Stoltz i “Mask”

Ironiskt nog var populära 80-talsstjärnan Stoltz täckt av rejält med kranie-makeup i sin första stora huvudroll. I detta verklighetsbaserade, Oscarbelönade drama spelade han Rocky Dennis, en pojke som föds med en missbildning som gör att hans skelett utvecklas för snabbt och resulterar i ett utseende utöver det normala. Stoltz testade mer makeup i ”Flugan II” med mindre uppskattat resultat.

1. Brad Pitt i “Benjamin Buttons otroliga liv”

Okej, det var mycket specialeffekter som gjorde att Brad Pitt – flerfaldigt framröstad som världens sexigaste man – kunde spela mannen som åldras bakåt i tiden och föds som en gammal man. Men visst fanns det något av en skadeglädje att se den så vanligt bildsköne stjärnan som gaggig gubbe komplett med rynkor, leverfläckar och tunt, stripigt hår?

Bubblare:

Nicole Kidman i ”Timmarna”, Heath Ledger i ”The Dark Knight”, Billy Crystal i “Bleka dödens minut”, James Woods i ”Skuggor från det förflutna”, Dustin Hoffman i ”Little Big Man” och ”Dick Tracy”, Marion Cotillard i ”La vie en rose - Berättelsen om Edith Piaf”, Willem Dafoe i ”Shadow of the Vampire”, Vincent D’Onofrio i ”Men in Black”, Tom Hanks i ”Philadelphia”, Robin Williams i ”Välkommen Mrs. Doubtfire” och ”200-årsmannen”, Danny DeVito i ”Batman – återkomsten”, Gerard Depardieu i ”Cyrano de Bergerac”, Steve Martin i ”Roxanne”, Jeff Goldblum i ”Flugan”, Jim Carrey i ”Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv”, Cameron Diaz i ”I huvudet på John Malkovich”, Lisa Kudrow och Mira Sorvino i ”Romy & Michele – blodiner har roligare”, Andy Garcia i ”Död på nytt”.

Mindre minnesvärda…

Komedier med Eddie Murphy, komedier med Mike Myers, komedier med Adam Sandler, slutscenen i ”Harry Potter och dödsrelikerna: Del 2”, ”Tillbaka till framtiden 2”, Gwyneth Paltrow i ”Min stora kärlek”, Jim Carrey i ”Grinchen - Julen är stulen”, John Travolta i ”Hairspray”, Julia Roberts i ”America’s Sweethearts”, bröderna Wayans i ”White Chicks”, ”Apornas planet”, Al Jolson i ”Jazzsångaren”, Robert De Niro i ”Frankenstein”, Emma Thompson i ”Nanny McPhee”-filmerna.

| 22 januari 2012 13:01 |