Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 december 2012 | 14:01

Topp 10: De roligaste svenska filmerna

I dagarna gör två ikoner inom svensk humor comeback - Ulf Malmros med "Mammas pojkar" och tjejtjusaren Sune i "Sune i Grekland".

Frågan är om de kan mäta sig med genrens klassiker som ändå inkluderar Suzanne Reuter som bitchig flygvärdinna, Hasse & Tages samtliga filmskatt och Stig-Helmer.

Här är våra favoriter bland svenska komedier, vilka är dina?

10. Vi hade i alla fall tur med vädret (1980)

Kjell Sundvalls filmdebut är kanske mer än kult än bra men nostalgisk skrattfest så det räcker och blir över. Rolf Skoglunds hopplösa familjeturist Gösta är en av svensk filmhistorias mest klassiska karaktärer och scenen där han fastnar i en biltvätt är bara den värd 57 minuter av ditt liv.

9. Tomten är far till alla barnen (1999)

Sundvall gjorde en välkommen comeback i komedifacket med den här förträffliga, stjärnspäckade julfarsen där samtliga av högtidens klyschor avverkas i en mardrömsfest med diverse färgstarka karaktärer och deras laddade intriger och sexistiska, rasistiska och nedvärderande åsikter. Slapstick varvas med härligt giftiga repliker.

8. Tillsammans (2000)

Lukas Moodyssons andra film efter det fenomenala genombrottet "Fucking Åmål" etablerade regissörens begåvning och storhetstid i en gripande ömsom roande historia om ett hippiekollektiv på 70-talet. Både driver och hyllar de frigjorda men lite ensamma människorna som i slutändan bara vill äta gröt med någon. Bonus att se både Michael Nyqvist, Ola Rapace och Gustaf Hammarsten innan deras Hollywood-karriärer.

7. Jönssonligan-serien (1981-2000)

Av åtta filmer totalt bör man undvika de senaste, ungefär runt där Gösta Ekman försvann. Bland 80-talsrullarna finns dock ett gäng pärlor där både Ekman, Björn Gustafson och Ulf Brunnberg (innan de tveksamma personliga uttalanden...) fick utlopp för sina komiska talanger och fyndig slapstick varvades med charmiga kupphistorier. Filmnördar kan dessutom glädjas extra åt blinkningar som tornursscenen i "Jönssonligan får guldfeber", inspirerad av Harold Lloyds stumfilmsklassiker eller Johannes Brosts skurk i "Jönssonligan dyker upp igen", en kopia av Bond-skurken Jaws.

6. Äppelkriget (1971)

Finstämd, miljömedveten klassiker från Hasse & Tage om hur onda direktörer och politiker vill bygga ett nöjesfält över det vackra Änglamark men får på nöten av både Monica Zetterlund, Näcken, en jätte och andra magiska sagofigurer. Lever helt på den mysstämning som karaktäriserat duons övriga alster, komplett med gästspel av både Max von Sydow och Evert Taube.

5. Smala Sussie (2003)

Efter flera minnesvärda TV-serier och den charmiga "Den bästa sommaren" återvände Ulf Malmros till sitt älskande Värmland för den här kaxiga, osvenska gangsterkomedin som lyckas väva in både mord, knark, kärlek, Kjell Bergqvist som bitter, sjungande polis och Bengt "Hajk" Alsterlind som svartsjuk make som syr in räkor i frugans byxor. Lägg till ett fräckt soundtrack, sköna filmreferenser och det faktum att Klasse Möllberg stämde för inkluderandet av en kåt Banarne och resultat är underhållning värd namnet.

4. Adam & Eva (1997)

Duon Måns Herngren & Hannes Holm följde upp lättsamma filmdebuten "En på miljonen" med den här klockrena, lätt Woody Allen-inspirerade dissektionen av berg-och-dalbanan inom ett förhållande/äktenskap och även det stressiga men ack så idylliska livet i Stockholm. Full av intelligenta iakttagelser och Björn Kjellman bevisar i huvudrollen att han är en av de främsta inom svensk skådespelarelit.

3. Yrrol - en kolossalt genomtänkt film (1994)

Peter Dalle samlade ihop sitt gamla gäng från TV-serien "Lorry" och gjorde en underbar samling sketcher i långfilmsformat som står ut som en av de stora höjdpunkterna inom svensk humor på 90-talet. I påhittiga scener som avverkar allt från "Cosby" på finska till miljömedvetna kidnappare så stjäl - med stor konkurrens - Suzanne Reuter med sin suveräna komiska tajming och läckert bitska flygvärdinna.

2. Sällskapsresan 1-3 (1980, 1985, 1988)

Nej, det är fullkomligt omöjligt att välja en av Lasse Åbergs (tre första) svenskparodier/äventyr med den hopplöse nördhjälten Stig-Helmer och hans ständige sidekick Ole. Aldrig har någon tagit så typiskt svenska företeelser som charterresor på Kanarieöarna, skidsemester i Alperna och midsommarfirande i Skärgården med sådan träffande igenkänningshumor att alla våra blågula pinsamheter strippas av och görs åtlöje av. Fulla av en rad klassiska scener och repliker - "Jag kan flyga, jag är inte rädd".

1. Att angöra en brygga (1965)

Hasse & Tages finaste komedi - en briljant simpel fars med hög mysfaktor och några av svenskt 60-tals bästa skådespelare (Ekman, Alfredson, Monica Zetterlund, Lars Ekborg) i toppform. Filmen om kräftskivan strandsatt på en skärsgårdsö är en lika stark klassiker idag, inte bara tack vare den höga nostalgikänslan utan även för den komiska tajmingen, de hejdlösa situationerna och filmskaparnas imponerande uppfinningsrikedom.

Bubblare:

Mannen som slutade röka, Mitt liv som hund, Släpp fångarne loss det är vår, Vuxna människor, Populärmusik från Vittula, Den ofrivilige golfaren, Kådisbellan, Patrik 1,5, Miffo, Jalla! Jalla!, Två killar och en tjej, Klassfesten, Morrhår och ärtor, Den bästa sommaren, Bert - den siste oskulden, Picassos äventyr, SOPOR, Kopps, Drömkåken, Jag är med barn, Strul.

Här var det dock ont om skratt...

Göta Kanal, Åsa-Nisse, 7 miljonärer, Allt om min buske, Babas bilar, Farsan, Hur som helst är han jävligt död, Hälsoresan, Kvarteret Skatan reser till Laholm, Sommaren med Göran, En gång i Phuket, Naken, Scener ur ett kändisskap, Sean Banan inuti Seanfrika, Som man bäddar, Svensson, Svensson, Att göra en pudel, Hundtricket, Mongolpiparen.

| 9 december 2012 14:01 |