Film

Skribent

Andreas Samuelson

5 januari 2014 | 14:01

Topp 10: Bråkigaste filminspelningarna

Filmstjärnor och regissörer gillar gärna att påpeka hur trevliga och roliga inspelningarna av deras filmer är. Men vi vet alla att så inte alltid är fallet och det finns vissa titlar - klassiker som mer okända - vars turbulenta produktioner överskuggat själva filmen.

Långa dagar, många timmar, stora egon, kreativa åsikter som går isär, personligheter som inte matchar. Filminspelningar är allt än en dans på rosor och ibland går det så långt att intrigerna och dramat i studion överträffar det som sker i filmen. Även i populära milstolpar som "Hajen" och "Stjärnornas krig" har konflikter blossat upp, i vissa fall möjligen påverkat relationerna på duken till det positiva. Men när dålig stämning eskalerat i ren handgemäng har det gått en aning för långt... Här är några bland de värsta dispyterna bakom kameran:

10. Sanningen (1960)

Den franska sexsymbolen Brigitte Bardot var inte oerfaren när det gällde regissörer med oortodoxa metoder men Henri-Georges Clouzot tog ett steg något för långt. I en scen när hennes karaktär skulle ta en överdos sömnpiller lurade han i henne riktiga sådana (genom att påstå att det var aspirin) och lät henne sedan magpumpas. Vid ett annat tillfälle söp han ner och örfilade henne tills hon grät hysteriskt. Hon tog ut sin hämnd när han skrek "Jag behöver inga amatörer i min film - jag behöver en skådespelerska!" varpå hon svarade med en örfil och "Jag behöver en regissör, ingen psykopat!".

9. Aguirre - Guds vrede (1972)

Relationen mellan skådespelaren Klaus Kinski och regissören Werner Harzog är ett kapitel för sig. De gjorde hela filmer tillsammans och påstod sig vara bästa vänner men under inspelningarna var det minst sagt vilda gräl som gällde. Det hela gick överstyr under deras första film där Kinski till slut hotade med att lämna filmen och Herzog svarade med att skjuta både honom och sig själv. (Kinski påstår att Herzog t.o.m. viftade med en pistol vid tillfället, något Herzog förnekar).

8. Avdelning 291 - Detroit (1978)

Manusförfattaren Paul Schrader hade gjort sig ett namn på 1970-talet och fick chansen att regissera ett tungt arbetarklassdrama. Han lurade med sig både Richard Pryor, Harvey Keitel och Yaphet Kotto genom att säga till var och en att respektive var filmens stjärna. Resultatet var ett ständigt bråkande - oftast fysiskt - mellan skådespelarna. Vid ett tillfälle ska Pryor - enligt Schrader - ha slagit Keitel i ansiktet och sedan slängt ett stol på Kotto.

6. Maidstone (1970)

Författaren och journalisten Norman Mailer bestämde sig för att satsa på film när han rollsatte sig själv som en presidentkandidat och Rip Torn som hans bror i det bortglömda politiska dramat. I en slagsmålsscen mellan de två fick Torn för sig att improvisera ett slag med hammare i Mailers huvud varpå han svarade med att bita av en del av Torns öra. Det vilda bråket fortsatte framför kameran tills Mailers gråtande familj fick de att avbryta. Spektaklet är dock kvar i själva filmen.

5. Charlies änglar (2000)

De roligaste gubbarna på film är inte alltid de roligaste att jobba med. Det fick Lucy Liu erfara när hon rök ihop med Bill Murray under inspelning av den här actionkomedin. Det började med en högljudd dispyt när de blev oense om Lius kritik av en scen, så pass illa att man slutade filma för dagen. Det blev inte bättre av att Murray senare nedvärderade Liu som en dålig skådespelerska vilket fick henne att hoppa på honom. Inte oväntat så tackade Murray nej till uppföljaren och ersattes av Bernie Mac.

4. The Shining (1980)

Stanley Kubrick var kanske inte känd som en enkel regissör att arbeta med men under filmatiseringen av Stephen Kings roman så var stämningen så hätsk att hans dotter gjorde en dokumentär om upplevelsen. Shelley Duvalls improvisationsbaserade skådespelarteknik från Robert Altmans skola gick inte hem hos Kubrick och de grälade så pass att stressen gjorde Duvall fysiskt sjuk och fick hennes hår att falla av. Scatman Crothers började gråta när Kubrick krävde 85 tagningar av en enkel scen.

3. Any Given Sunday (1999)

I Oliver Stones sportdrama krävdes inte mycket skådespeleri för att skildra hatet mellan rivalerna Jamie Foxx och LL Cool J. Stjärnorna ogillade så pass mycket att när de fick chansen att utdela käftsmällar så passade de på att göra det på riktigt och fortsatte långt efter att Stone ropade "bryt!". LL Cool J gav senare sin version av det hela med den lämpligt betitlade låten "U Can't F**k With Me" vilket fick Foxx att via en radiostation utmana rapstjärnan för en revansch. De har senare grävt ner stridsyxan.

2. Vad hände med Baby Jane? (1962)

Få filmstjärnor har hatat varandra så pass mycket som Bette Davis och Joan Crawford - flertal filmer har spelats in om deras milt sagt svala relation. Efter att under flera år kämpat om samma roller så rollsattes de som rivaliserande systrar i den klassiska rysaren. Ett av många exempel på deras "hyss" mot varandra är när Davis spark i Crawfords huvud var så hårt att flera stygn krävdes och Crawford hämnades genom att fylla sin kjol med sten när Davis skulle bära henne, vilket gav den senare en allvarlig ryggskada.

1. I Heart Huckabees och Three Kings (2004 och 1999)

Heter man David O. Russell så förtjänar man två titlar på en lista som denna. Han följde upp två indiefilmer med sin första storbudgetrulle, "Three Kings", som även var en av George Clooneys ordentliga steg mot filmstjärnedom. "Cityakuten"-stjärnan såg rött när Russell var aningen för hård mot filmarbetare och statister och vid ett tillfälle råkade de så i luven på varandra att Russell skallade Clooney som tog stryptag på regissören. Det blev inte mycket bättre i Russells nästa film där de ilskna grälen mellan honom och Lily Tomlin spreds på nätet och nästan fick mer uppmärksamhet än den stjärnspäckade komedin. Tomlin har i efterhand förklarat Russell som ett geni och tonat ner dramat medan Clooney ska ha gjort upp med regissören på sitt eget sätt.

Andra filminspelningar med dålig stämning...

Wall Street, Hajen, I Love Trouble, Ömhetsbevis, The Stepford Wives, The Island of Dr. Moreau, Dogville, Dancer in the Dark, Blondinen som alltid sa ja, The Score, Terminator 4, Stjärnornas krig, Sliver, Schakalen, Blade: Trinity, The Royal Tenenbaums, Magic Mike, Gangs of New York, Deer Hunter, En officer och en gentleman, Dirty Dancing, Romeo + Juliet, Annapolis, The Notebook, Sex & the City 2, Casino Royale (1967), Apocalypse Now, 9 1/2 vecka, Måndag hela veckan, Cop Out, Fåglarna, Tootsie, The League.

Läs också:

Topp 10: Årets bästa filmscener
Topp 10: Dags för pension, gubbe!
Topp 10: Filmvåld som chockat
Topp 10: Sexigaste psykopaterna
Topp 10: Film om film

Fler topp 10-listor...

| 5 januari 2014 14:01 |