Aguirre - Guds vrede (1977)

3.4
Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
På jakt efter det mytiska riket El Dorado, som lockar med sina sägenomspunna guldrikedomar, beger sig en spansk expedition på 1560-talet in i Amazonas urskog. Den tyranniske Aguirre gör myteri mot gruppens ledare och övertar kommandot i ett besatt sökande efter guld i överflöd. Hans verklighet blir alltmer förvriden och i en maktgalen vision bestämmer han sig för att grundlägga ett nytt kejserligt imperium.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info
MovieZine-recension saknas, maila oss så lägger vi till titeln till önskelistan.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
AntonKane
Bressoneansk studie i viljan till makt.
Pseudosum
I likhet med "Dvärgar har också varit små" är Herzogs film om spanska conquistadorer fångade i en storhetsvansinnig dröm både funktionell och extremt koncentrerad till sin uppläggning. Varje scen och detalj har slipats ner till det absolut väsentliga. På den nivån föregriper filmen i praktiken varje försök till analys, eftersom den analyserar sig själv under resans gång, utan att lämna något rum för tvetydigheter. 

Å andra sidan har Herzogs entusiasm för laddat, explosivt bildspråk aldrig haft friare tyglar än här, och filmen är rik på drömlika scener. Den hänförande inledningsscenen är ett exempel på det. Först ser vi i helbild med lyrisk framtoning hur conquistadorerna vandrar ner från Anderna. de befinner sig mellan bergstopparna och dalarna, mellan erövrat territorium och outforskade skogar, mellan himmel och jord, höljda i dimma. Därefter skildras processen i närbild där de tar sig nedför en smal stig. Nu presenteras huvudpersonerna, den sociala hierarkin skissas upp och expeditionens kluvna ideologi definieras genom de bördor de bär med sig. De båda "tolkningarna" av situationen motsäger inte varandra utan är ömsesidigt upplysande. 

Det är tveksamt om Apocolypse Now kunnat bli till utan denna lysande förebild.
sjoegraes
Sista 20 minuterna är riktigt bra och lyfter upp hela filmen, men annars hade jag svårt att hålla intresset uppe under den föregående dryga timmen. Möjigt att filmen växer vid en eventuell andra titt. Även om jag inte blev helt hänförd av den här filmen är det skönt ändå att Herzog går sin egen väg, och filmen är sevärd, även om det bara räcker till en stark tvåa från min sida. Intressanta paralleller kan för övrigt dras till Apocalypse Now, vilken var inspirerad av denna enligt Coppola själv.
Visa fler (2)

Veckans populära filmer

Visa fler