Film

Skribent

Andreas Samuelson

18 augusti 2013 | 14:01

Topp 10: Bästa uppföljarna

Uppföljare är inget ovanligt på biograferna. Vare sig vi vill eller inte så serveras fortsättningar på allt från actionrullar till svensk feelgood. MovieZine listar de bästa filmtvåorna.

Just nu spelas både "Kick-Ass 2", "Red 2" och "Hur många kramar finns det i världen" på bio - tvåor som följer upp populära filmers historier. I dagarna kommer även "Percy Jackson: Monsterhavet" och "Snabba cash - Livet deluxe". Uppföljare är inget ovanligt men många blir lätt tröttsamma upprepningar. Ibland sker dock det oväntade och en tvåa håller samma nivå eller t.o.m. slår sin föregångare i kvalité. Här är våra favoriter bland uppföljare.

(Vi har uteslutit filmer som "Sagan om de två tornen" och "Kill Bill - Volume 2" som vi anser vara en planerad del av en trilogi, respektive en halva av en hel film.)

10. Spider-Man 2

Sam Raimis första installation med Spindelmannen var ett fullt dugligt men lite anonymt superhjälteäventyr. Tacksamt nog sparade han inte på krutet till uppföljaren där både karaktärerna och deras historier utvecklades medan det bjöds på häftig action, mild humor och en minnesvärd skurk i Alfred Molinas galna vetenskapsman. Så bra att det faktiskt går att förlåta Kirsten Dunsts skrikiga våp till kärleksintresse.

9. Bara en dag

Richard Linklaters 90-talsindie "Bara en natt" var en ovanligt välskriven och modig kärlekshistoria med yngre upplagor av Ethan Hawke och Julie Delpy i två av sina bästa roller. Inte anade man att det var början på en av filmhistoriens mest underskattade trilogier. I tvåan som kom ut och utspelas nio år senare återförenas huvudkaraktärerna och under en kort tid lär de känna varandra på nytt och skalas av lager för lager. Linklater, Hakwe och Delpy fick en välförtjänt Oscarsnominering för Bästa manus.

8. Dawn of the Dead

Vissa föredrar Zack Snyders snitsiga remake från 2004. Men faktum är att George Romeros andra zombierulle, som följde upp kultklassikern "Night of the Living Dead" från 1968, är en underskattad och ovanligt intelligent film i sin genre. Den starka samhällssatiren kombineras med Tom Savinis tacksamt blodiga effekter och de odöda varelserna skildras både som monster, offer, clowner - och hjältar!

7. The Dark Knight

Stackars Läderlappen behövde desperat en revansch efter "Batman & Robin" och fick det i Christopher Nolans begåvade händer. Ännu bättre blev det i del två med en om möjligt mörkare ton och fullblodiga karaktärer spelade av skådespelare på toppnivå. Heath Ledger gjorde en legendarisk Jokern och lyfte en superhjältetvåa till oväntade höjder.

6. Toy Story 2

Till ingens förvåning så fick Pixars långfilmsdebut och knallsuccé från 1995 en fortsättning för att sälja fler leksaker och marknadsföringsprodukter. Men mer oväntat var att den höll samma klass som sitt original med mer rar humor kring leksaker, barnanpassade budskap och roliga insiderskämt för vuxna tittare. Med en trea som var minst lika bra så utgjorde de en av få filmtrilogier där samtliga delar var lika sevärda.

5. Frankensteins brud

Universals uppföljare till den svartvita milstolpen inom skräck, "Frankenstein" från 1933, kom upp i sju stycken. Men den bästa - närapå snäppet bättre än sin föregångare - är utan tvekan James Whales ljuvliga klassiker som galant blandade stämningsfull skräck och torr humor. Full av historiska, minnesvärda ögonblick som monstrets möte med den blinde eremiten och inte minst skapandet av titelfiguren.

4. Terminator 2 - Domedagen

James Cameron visste vad han gav sig in på när han bestämde sig för att följa upp sin populära kultrulle från 1984 sju år senare. Inte nog med att Schwarzenegger och en uppumpad Linda Hamilton var tillbaka i en actionpackad historia som smart nog följde upp originalet i en annan tid - här fanns banbrytande specialeffekter som fick dåtidens biopublik att tappa hakan och än idag står sig väl jämfört med annan CGI.

3. Rymdimperiet slår tillbaka

Okej, egentligen en del av George Lucas omåttligt älskade trilogi men ändå en fantastisk science fiction som står väl på egna ben. Fantasin visste inga gränser när Luke Skywalker & co:s äventyr fortsatte med charmiga effekter, minnesvärda karaktärer (mänskliga såväl som andra) och ikoniska scener och repliker som den mest "Star Wars"-föraktande icke-nörd kan utantill.

2. Aliens - återkomsten

James Camerons andra bidrag till listan. Ridley Scotts originalfilm från 1979 var något nytt, fräscht och spännande inom både science fiction- och skräckgenren. Men Camerons tvåa skruvade upp det till en helt ny nivå med svettigt tempo, fulladdad action, blodiga effekter och en suverän Sigourney Weaver som t.o.m. lyckades roffa åt sig en Oscarsnominering!

1. Gudfadern del II

Trots den första filmens status som en av filmhistoriens största verk så finns det argument nog för att peka ut Francis Ford Coppolas fortsättning som en överlägsen film. Bara det faktum att Al Pacino och Robert De Niro under sina yttersta glansdagar spelar huvudrollerna gör den oumbärlig för valfri filmälskare. Lägg därefter till fantastiska birollsinnehavare, utsökt foto, tidsenlig scenografi och en påtaglig stämning som återskapar gangstereran och du har ett mästerverk - unikt för en film med "Del II" i titeln.

Bubblare:

Evil Dead 2
Bourne Supremacy
X-Men 2
Shrek 2
Gremlins 2 - det nya gänget
Scream 2
Den heliga familjen Addams
Batman återkomsten
Star Trek II - Khans vrede
Mad Max 2: The Road Warrior
The Color of Money - revanschen
För några få dollar mer
Rocky II
French Connection 2
Dödligt vapen 2
Infernal Affairs 2
Hellboy II: The Golden Army
Dr. Mabuses testamente
Efter den gäckande skuggan
Sanjuro
Kärlek vid 20 år
De fyra musketörerna
Superman II
Den nakna pistolen 2½: Doften av rädsla
Blade II
Bill & Teds galna mardrömsresa
Indiana Jones och de fördömdas tempel
Wayne's World 2
Psycho II

Och de sämsta...

Polisskolan 2 - första uppdraget
Taken 2
The Sting 2
Länge leve Bernie 2
Flugan II
Exorcisten II
Tillbaka till den blå lagunen
Transformers: De besegrades hämnd
Piranha 3DD
Dum och ännu dummare
Robocop 2
Howling II
Evan Almighty
The Crow: City of Angels
The Hills Have Eyes 2 (X2)
Grease 2
Be Cool
Blair Witch 2
Son of the Mask
Basic Instinct 2
Speed 2: Cruise Control
Staying Alive
Jag vet fortfarande vad du gjorda förra sommaren
Dirty Dancing 2
Highlander 2
S. Darko
American Psycho 2

Läs också: 

Topp 10: Trilogier
Topp 10: Parodier
Topp 10: Överskattade filmer

Fler topplistor...

Vilka uppföljare är dina favoriter? Kommentera nedan.

| 18 augusti 2013 14:01 |