Film

Skribent

Andreas Samuelson

25 mars 2012 | 15:01

Topp 10: Bäst i drag, del 2

Samtidigt som Glenn Close briljerar med sin Oscarsnominerade insats som den mansimiterande titelbutlern i "Albert Nobbs", fortsätter Adam Sandler att massakrera sin karriär med usla komedin "Jack & Jill" där han spelar sin egen tvillingsyster.

Close och Sandler är dock knappast de första att testa på att spela det motsatta könet - MovieZine listar några av de mest minnesvärda insatserna. Nu är det herrarnas tur.

10. Joyce Huser som Terry Griffith i "En av grabbarna"

Inget mästerverk i komedifacket, trots att den bygger på Shakespeares "Trettondagsafton" och 80-talsdonnan Huser föll snabbt i glömska. Men filmen ska ha kredd för att i en tid som dominerades av filmer där män/pojkar klädde ut sig till kvinnor av diverse anledningar faktiskt våga gå i motsatt riktning, med en historia om en ambitiös studentska som, utsatt för sexism, går undercover på en rivaliserande skola utklädd till pojke.

9. Katherine Hepburn som Sylvia Scarlett/Sylvester i "En förtjusande pojke"

Filmen floppade och sågades men Hepburn, kanske sin tids största filmstjärna, gjorde filmhistoria när hon blev först ut som kvinna att imitera det motsatta könet i denna romcom om en efterlyst änkeman vars dotter tvingas klä ut sig till pojke när de ska fly England. Trots filmens misslyckande gav den Cary Grant ett genombrott, och var platsen där miljardären Howard Hughes träffade Hepburn, något som skildrades i "The Aviator".

8. Ming-Na som rösten till Mulan i "Mulan"

Den 36:e Disneyklassikern, baserad på den kinesiska legenden om Hua Mulan, var en jätteproduktion med ett team på över 700 personer och den första animerade Disneyfilmen med en asiatisk hjältinna. Historien, ännu ett bidrag till trenden med animerade filmer om starka kvinnor, följer unga den unga titelkaraktären som tar sin gamle fars ställe när han beordras att gå med i armén.

7. Gwyneth Paltrow som Viola De Lesseps i "Shakespeare in Love"

Chocken var stor när Paltrow vann Oscar för huvudrollen som den bortlovade, förmögna lady Viola, som inspirerar William Shakespeare att skriva "Romeo & Julia", och dessutom klär ut sig till man. Men även om storheter som Julia Roberts, Kate Winslet och Jodie Foster nobbade rollen så hade Paltrow charm nog att lyfta denna halvbrittiska romcom - och visst är hon lite söt i sin lösmustasch?

6. Barbra Streisand som Yentl i "Yentl"

Streisand regidebuterade och blev den första kvinnan sedan stumfilmens era att regissera, skriva, producera och spela huvudrollen (samt sjunga) i en spelfilm. Dramat, om en judisk kvinna som klär ut sig till man för att kunna delta i en religiös utbildning. Filmen ställdes nästan in då filmbolaget fruktade att den skulle floppa men resultatet var en Oscar (och flera nomineringar) samt en välsignelse från Steven Spielberg som sa att det var det bästa han sett sedan "Citizen Kane".

5. Julie Andrews som Victoria Grant/Victor Grazinski i "Victor/Victoria"

Komedikungen Blake Edwards rollsatte sin egen fru Andrews i titelrollen, en arbetslös, brittisk sångerska som får jobb i 30-talets Paris som en manlig dragshow-stjärna! Filmsuccén resulterade i en lika framgångsrik Broadwaymusikal där Andrews upprepade rollen - 13 år senare, och nekade chansen att nomineras för en Tony då resten av ensemblen och teamet ignorerades av juryn.

4. Linda Hunt i "Brännpunkt Djakarta"

Blott 145 cm långa Hunt blev den första skådespelaren någonsin att Oscarbelönas för att spela en roll av motsatt kön, och än idag den enda för en roll som inte är transvestit eller könsförvirrad. Hon snodde utan problem showen från stjärnor som Mel Gibson och Sigourney Weaver i dramat om en journalist och hans asiatiske fotograf (Hunt) i 60-talets Indonesien. Hunt, som knappt hade någon filmvana, rollsattes av regissören Peter Weir när han inte hittade en lämplig manlig skådespelare och filmen blev hennes genombrott.

Se klippet på YouTube

3. Tilda Swinton i "Orlando"

Åratal innan brittiskan Swinton Oscarbelönades och blev den vita häxan med hela världen i Narnia-filmerna, spelade hon titelrollen i denna filmatisering av Virginia Woolfs roman om en människa som föds som adelsman i 1500-talets England och slutar sina år som en medelklasskvinna på 90-talet. Swinton, som hjälpte regissören Sally Potter att under flera år utveckla och finansiera filmen, har om någon det rätta, androgyna utseendet för den här typen av roll.

2. Felicity Huffman som Bree i "Transamerica"

Huffman fick faktiskt rollen som bullmamman Lynette i "Desperate Housewives" under inspelningen av denna extraordinära dramakomedi, om en transexuell man som i väntan på sitt könsbyte hamnar på en roadtrip med sin sedan länge förlorade son. Egentligen ingen drag king av det vanliga slaget men en rakt igenom övertygande rollprestation av en kvinna som spelar en man som vill bli kvinna...

1. Hilary Swank som Brandon Teena/Teena Brandon i "Boys Don't Cry"

Swank hade som mest gjort några B-filmer samt TV-serien "Beverly Hills" när hon tog världen med storm och vann en Oscar i rollen som en mansimiterande kvinna som lyckas lura ett helt gäng i en småstad om sin sanna identitet i detta tragiska, verklighetsbaserade drama. Swank vann (och ljög sig till) rollen över hundratals andra skådespelerskor och förberedde sig i månader genom att klippa håret, tejpa brösten och ha strumpor i skrevet för att kunna leva som pojke.

Bubblare:

Suzy Amis i "The Ballad of Little Jo", Bryce Dallas Howard i "Som ni behagar", Imogen Stubbs i "Trettondagsafton", Whoopi Goldberg i "En värsting på Wall Street", Mira Sorvino i "The Triumph of Love", Nia Vardalos och Toni Collette i "Connie & Carla", Liselotte Pulver i "Värdshuset i Spissart", Joan Marliss i "Homicidal", Catriona MacColl i "Lady Oscar", Anita Yuen i "Han är kvinna, hon är man", Schuyler Fisk i "Joe, min vän", Amanda Bynes i "She's the Man", Michelle Ehlen i "Butch Jamie", Renying Zhou i "The King of Masks", Marina Golbahari i "Osama", Miranda Otto i "Sagan om Konungens återkomst", Elizabeth Taylor i "Över alla hinder", Drew Barrymore och Cameron Diaz i "Charlies änglar", Téa Leoni i "Fun with Dick and Jane".

Mindre övertygande transroller...

Julia Roberts i "Sova med fienden", Keira Knightley i "Pirates of the Caribbean: Död mans kista", Kim Basinger i "9½ vecka", Bette Midler och Shelley Long i "Par i damer", Jane March i "Color of Night", Kristen Wiig i "MacGruber".

Vem är din favorit? Kommentera nedan.

| 25 mars 2012 15:01 |