Film

Skribent

Andreas Samuelson

23 december 2015 | 15:00

De 10 bästa filmerna du missade under 2015

I skuggan av stora blockbusters är det lätt att missa de bästa pärlorna i filmutbudet. Här är tio filmer du troligen missade men borde se från 2015.
Innan året är slut har troligen de flesta antingen sett ”Spectre”, ”Jurassic World”, någon superhjältefilm och – ifall de fick biljetter – nya ”Star Wars”. Och om inte påkostade storfilmer är ens kopp te finns alltid pampiga Oscarsfilmer med kreddiga stjärnor i huvudrollerna.

Men med allt man ”måste se” så är det lätt att missa de små godbitarna. Smala indierullar med okända skådespelare. Dokumentärer. Utländsk film. Gripande, rolig, spännande men framför allt sevärd film med starka berättelser värda att upptäcka. Här 2015 års filmer du borde ha sett.

10. Tel Aviv
Israeliskt drama (med originaltiteln “Out in the Dark”) om den förbjudna romansen mellan en palestinsk student och en israelisk advokat. Skildrar med fingertoppskänsla både livet som homosexuell i mellanöstern samt den infekterade konflikten mellan Palestina och Israel.

9. The Duke of Burgundy
I skuggan av besvikelsen “Fifty Shades of Grey” briljerade den här brittiska pärlan om ett kvinnligt par som roar sig med en sadomasochistisk (fast aldrig kinky) variant på "Grevinnan & betjänten", även om de rollerna i själva verket är ombytta.

8. Dyke Hard
I det torra svenska filmlandskapet dök det här dårskapet till film upp och stände allt på sin ända. En lika delar galen som kul actionkomedi med både splatter och musikalinslag med låg budget, tafflig engelsk dialog men desto mer passion och kärlek för B-filmsgenren.

7. Unga Sophie Bell
Kvinnlig vänskap skildras alltför sällan trovärdigt på film. Därför är långfilmsdebuterande regissören Amanda Adolfssons ungdomsdrama en frisk fläkt. Årets stjärnskott Felice Jankell (i en av tre starka rollprestationer från i år) imponerar som naiv tonåring sökandes efter försvunnen bästis i Berlin.

6. The Voices
Att vanligtvis träiga hunken Ryan Reynolds skulle leverera en av årets underskattade skådespelarinsatser var kanske aningen oväntat. Men han är riktigt bra som tafatt nörd och seriemördarpsykopat i ”Persepolis”-regissören Marjane Satrapis läckert svarta komedi.

5. Melbourne
Både tänkvärt och intensivt iranskt drama om ett par vars planera resa och dröm om ett nytt liv får förhinder på grund av en oväntad tragedi. Utspelas nästan uteslutet i en och samma lägenhet men lyckas ändå bygga upp effektiv, oförustägbar nagelbitarspänning.

4. Turbo Kid
Underbart opretentiös hyllning till B-filmer från 80-talet med slängar av allt från ”Mad Max” till Indiana Jones. Titelhjälten är en tonårig serietidningsnörd som slumpmässigt blir den som får bekämpa den onde Zeus (ikonen Michael Ironside). Splatter, lågbudgetrekvisita och catchig synthmusik – oemotståndligt!

3. Wild Tales
Häftig, argentinsk antologi (producerad av Pedro Almodovar, så man vet att man inte kan räkna med någon vanlig film) om diverse människor som under stress och ångest hamnar i olika våldsamma situationer. Inleds med brutalt massmord och avslutas med filmhistoriens kanske blodigaste bröllop…

2. Dear White People
Ska man skildra rasism och fördomar bland amerikanska collegestudenter så bör man göra det med finess, humor, välskriven dialog och starka homosexuella och kvinnliga karaktärer. Smart film på Woody Allen-nivå av begåvade debutanten Justin Siemen som vi lär se mer av, vilket även gäller ensemblen.

1. Me and Earl and the Dying Girl
Inledningsvis en väldigt typisk indierulle med inkluderandet av high school-genren och cancerdrama. Men här finns mer osentimentalt djup och charmig humor än väntat i en lika gripande som roande skildring av oväntad vänskap, livet, döden och skruvade, hemmafilmade remakes av klassiker.

Läs också: Årets 10 sämsta filmer


Finns det fler sevärda filmer från 2015 som du tycker det har varit förvånansvärt tyst om? Tipsa nedan!
| 23 december 2015 15:00 |