TOPPLISTA

Skribent

Katarina Emgård

25 januari 2015 | 12:00

Topp 10: Animefilmer

Vare sig du gillar storslagna krigsscener, psykedeliska fantasyäventyr, cyberpunk eller snyftiga och romantiska dramer, så finns här något för alla. Detta är japansk, tecknad film när den är som bäst.
Kanske växte ni som jag upp på 80-talet med serier som ”Sandybell” och ”Superfamiljen”, eller som 90-talist bytte ”Pokémon”-kort på skolgården och  försökte återskapa månhjältinnan Sailor Moons häftiga bollfrisyr. Möjligen är du en av dem som ratar animé för att det är tecknat. Men animé behöver inte bara vara skolflickor på bristningsgränsen till tårar eller gula varelser med rosiga kinder.

Här är tio filmer som förhoppningsvis får även den mest tveksamma att åtminstone ge de japanska tecknade filmerna en chans. Inte bara kan du förvänta dig annorlunda och komplexa berättelser utan även fina karaktärsporträtt, vackra miljöer och idéer som tvingar dig att reflektera över det du trodde var självklart. Porten till det där magiska och oförklarliga väntar på att du ska ta steget över tröskeln.

10. Vampire Hunter D (1985)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Om du saknat flimrande bakgrundsbilder, synth-ljudeffekter och grälla färgsättningar så är det dags för D. Denna science-fiction skräckis som uppenbarligen, men inte uttalat, är löst baserad på Dracula handlar om vampyrjägaren D. Storyn är enkel och rak på sak.  Dracula här i form av Count Magnus Lee drar repliker som ”Look at you hanging there helpless… you’re just another sheep and the sheep’s faith are to be butchered.” Underhållande på ett old-school 80-tals vis som gör en smått nostalgisk.

9. 5 Centimeters Per Second (2007)


C44f6c03d33e4555da14494771c3559d 5 centimeters per second

Filmen är uppbyggd som en novellsamling med sina tre delar om de två ungdomarna Akaris och Takakis relation. Stillsam, otroligt vacker och lågmäld. Inget storslaget äventyr men likväl en poetisk historia om tid och kärlek. En klassisk skildring av hur livets olika åtaganden kan förgöra den magiska, första förälskelsen. Första delen heter ”Cherry Blossoms” som sägs symbolisera hur de starka bandet mellan två människor sakta löses upp med tiden.

8. Perfect Blue (1997)


7f54f03aa3b0c38d29c01dcc0c110acd perfect blue

Annorlunda psykologisk thriller om popsångerskan Mima som bestämmer sig för att byta karriär och bli skådespelare. Till följd får hon en ondsint stalker på halsen som bland annat lägger upp fejkade dagboksinlägg på nätet, signerat Mima. Filmen innehåller en del riktigt ruskiga scener, som då Mima tvingas spela in en våldtäktsscen på en strippklubb. Inspelningen av scenen får traumatiska konsekvenser för Mima som därefter får svårt att skilja på sitt privatliv och sin yrkesroll.

7. The Girl Who Leapt Through Time (2006)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Detta är ett gulligt, romantiskt drama med en ovanligt enkel story. Tyvärr inte speciellt vältecknad men likväl en söt berättelse om vad en tonårstjej skulle göra om hon fick förmågan att resa i tiden genom att bokstavligt talat hoppa. Eller snarare ta långa klumpiga skutt med en något annorlunda landningsteknik som följd. Med ledorden ”Time waits for no one” använder hon sin nyvunna förmåga främst för egen vinning, tills hon inser att de får förödande konsekvenser.

6. Akira (1988)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Denna science-fiction-action-thriller-rulle (ja, de gillar att mixa genres) är brutal, spännande och mörk. Några häpnadsväckande fakta är att den består av 160.000 enskilda bilder och 327 färger trots att den mestadels utspelar sig nattetid. Detta är den animéfilm som sägs vara den största anledningen till spridningen av Manga i västvärlden. I en nära dystopisk framtid där våld och korruption råder, följer vi motorcykelligisterna Kaneda och Tetsuo. Av misstag blir de inblandade i en politisk korruption och får nys om den mystiska Akira.

5. Paprika (2006)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Om man tar ordet kaos och paketerar det i ett färgglatt filmformat så får man ”Paprika”. Detta är i mångt och mycket ett totalt obegripligt visuellt mästerverk. Sätter du popcornen i halsen vid åsynen av logiska luckor så är det läge att blunda. Filmen skildrar vad som händer då drömmar och verklighet vispas samman till en fluffig smet. Ord som absurd, bisarr och ut-och inåtvänd räcker inte till. Denna historia om en drömterrorist som förvrider folks hjärnor bör upplevas snarare än tolkas. 

4. Ghost in the Shell (1995)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Gillar du ”Blade Runner” och ”Matrix” eller är allmänt cyberpunk-nördig så är denna en animéklassiker du inte får missa. Året är 2029 och vem som helst kan när som helst koppla upp sig till nätverket för att hämta information via hjärnan. I denna framtid har det uppstått en ny typ av kriminella hackers som programmerar om människor. Berättelsen följer en kvinnlig cyborg och hennes partner i jakt på en av de värsta brottslingarna – The Puppet Master. Både visuellt slående och tankeväckande, så som science-fiction filmer bör vara.

3. Tokyo Godfathers (2003)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Om du föredrar realism framför surrealism och älskar att snyfta till en vacker saga så är detta filmen för dig. En rå och kall julaftons morgon i Tokyo möter vi tre hemlösa: en transvestit, en medelålders man och en ung flicka, som hittar ett nyfött barn bland soporna. Tillsammans bestämmer de sig för att leta rätt på barnets föräldrarna. Fantastiskt vackert, sorgligt och medryckande drama av Satoshi Kon.  Se denna istället för att starta julfirandet med ”Ett päron till farsa firar jul”.

2. Spirited Away (2001)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

”Spirited Away” vann Oscar för bästa animerade film. Filmen fångar en liten flickas både rädslor och fascination för det oförklarliga och den ovissa framtid hon står inför. Genom skildringen av flickan Chihiros förflyttning från verkligheten till ett överjordiskt badhus, ger Miyazaki en träffsäker inblick i både de ljusa och mörka i tillvaron. På ett fantasifullt sätt som tänjer på gränserna gestaltar han en stark flickas uppväxtresa. 

1. Princess Mononoke (1997)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Studio Ghibli må vara Japans svar på Disney, men de har även producerat de mest imponerande, intrikata och sockersöta filmerna i animéväg. Detta kunde lätt blivit en topp tio Hayao Miazaki lista då han framförallt skrivit men också regisserat nästan allt som studion producerat. Det var svårt, men just därför får han bara två platser.

Och om du bara ska se en animéfilm så se”Princess Mononoke”. Ett storslaget historiskt drama om människans vilja att erövra och tämja naturen.  Under en tid då jordens gudomar härskade fritt över sin egen domän tar Lady Eboshi  upp striden mot skogens andar. Det handlar dels om den stora kampen mellan människan och naturen, men också den lilla mellan flickan San, som är uppfostrad av vargar, och Emishiprinsen Ashitaka.

Vilka är era anime-favoriter? Kommentera nedan.
| 25 januari 2015 12:00 |