Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

25 september 2017 | 23:45

"Top of the Lake: China Girl" lever inte upp till förväntningarna

MovieZine har fått ta del av samtliga avsnitt av "Top of the Lake: China Girl" inför premiären hos SVT idag. Inget mästerverk - men se den ändå!
Den första säsongen av Jane Campions "Top of the Lake" från 2013, var så nära ett mästerverk man kan komma. När det stod klart att det slutligen skulle bli en andra säsong av den hyllade och kritikerrosade serien, och att ingen mindre än Nicole Kidman hade fått en biroll. Ja, då brann det till lite extra i mitt seriehjärta.
 
Idag hade den andra säsongen äntligen sin premiär här på svensk mark, hos SVT, som slutligen blev den kanal som lyckades knipa rättigheterna till vad som på förhand verkade vara ett säkert kort. Jag har däremot fått ta del av samtliga avsnitt inför premiären, tyvärr räcker det inte hela vägen fram den här gången.
 
 
Lyckligtvis är skådespelarna fortfarande av absolut toppklass och fotot likaså - vilket ändå gör hela säsongen mer än värd att se. Elisabeth Moss och Nicole Kidman (som är med alldeles för lite) vann båda varsin Emmy-statyett på Emmygalan för en dryg vecka sedan - och Jane Campion verkar veta precis vad hon vill få ut av de båda skådespelerskorna.
 
Problemet är att själva fallet inte alls känns lika intressant som det under den första säsongen, det blir bara för mycket - väldigt fort. Allt hänger ihop på ett eller annat sätt i alldeles för fina lösningar. Det känns helt enkelt lite tråkigt, vilket är synd med tanke på att Campion haft flera år på sig att fila på manuset. Men kanske är det bara jag som inte förstår bättre? 
 
 
Kvinnosynen i Australien verkar dessutom vara rent ut sagt förskräcklig - helt och hållet baserat på fakta ur en fiktiv dramaserie då alltså. Säsongen lär sätta igång en och annan debatt hemma i tv-sofforna mellan vänner/familj som väljer att titta på serien tillsammans - vilket också är en anledning till att ändå ge "China Girl" en chans.
 
Sen har vi den genomgoda Gwendoline Christie, som får visa upp en väldigt annorlunda (och rolig) sida, tillskillnad från sin karaktär (Brienne) i "Game of Thrones". Hon skrattar, skriker, stortjuter och är en varm tröstande famn om vart annat. Seriens friska fläkt helt enkelt - och ännu en anledning att ge "China Girl" en chans.
  
 
Jag hoppas verkligen att ni alla älskar den, även fast mina (kanske) orimligt höga förhoppningar lämnar mig en aning besviken när allt kommer till kritan. De grymma skådespelerskorna, fotot, soffdebatterna och Briennes förvandling är ändå bättre än väldigt mycket annat på tv just nu.
 
"Top of the Lake: China Girl" visas varje måndag, kl 22.00, på SVT1 och SVT Play.
 
Kommer du att ge den nya säsongen av "Top of the Lake" en chans hos SVT? Kommentera gärna nedan!
| 25 september 2017 23:45 |