Film

Skribent

MovieZine

18 augusti 2022 | 12:30

"Top Gun: Maverick" är sommarens (nej, årets!) största biosuccé

Nu är det officiellt. Den kritikerhyllade "Top Gun"-uppföljaren har slagit rekord i Sverige – över 600 000 svenskar har nu sett filmen på bio.
Publiksuccén "Top Gun: Maverick" som fick biopremiär onsdag 25 maj (med smygpremiär 24 maj) har blivit årets mest sedda film hittills på svenska biografer. Sammanlagt har 611 582 besökare sett Tom Cruise spränga ljudvallen i uppföljaren till 80-talets kultfilm "Top Gun".
 
Filmen har även blivit den största Paramount-filmen som någonsin släppts på bio i Sverige. I helgen var "Top Gun: Maverick" den film som spelade in mest pengar - detta efter hela 12 veckor på biograferna.
 
- Vi är överlyckliga att så många svenskar har sett "Top Gun: Maverick" på bio, och fler hoppas vi att det ska bli då den fortfarande går starkt på biograferna och ligger högt på topplistan. Den är årets hittills största biofilm och har även slagit interna rekord för Paramount Pictures som producerat filmen, säger Zoran Slavic, VD för UIP Sverige.
 
 
Det är inte bara i Sverige som filmen slår rekord. "Top Gun: Maverick" går hem över hela världen, och är globalt årets största biosuccé med nära 1,4 miljarder dollar i intäkter. Häromveckan gick den om "Titanic" som en av de mest framgångsrika biofilmerna i USA genom tiderna.
 
MovieZine var först med att recensera filmen i Sverige, med ett starkt betyg från Cannes filmfestival: "Med actionscener som tar andan ur en, ett stort hjärta och lagom dos nostalgi levererar ”Top Gun: Maverick” allt en perfekt popcornfilm ska ha", står det att läsa i vår recension.
| 18 augusti 2022 12:30 |