Film

Skribent

Josefine Krischausky

28 maj 2022 | 18:00

"Top Gun: Maverick" är en av Tom Cruises mest kritikerhyllade filmer

Actionuppföljarens höga snittbetyg på Rotten Tomatoes gör den just nu, tillsammans med "Mission: Impossible - Fallout", till den Tom Cruise-film som har flest positiva kritikeromdömen.
Den här månaden blev det till slut, efter många förseningar, dags för efterlängtade "Top Gun: Maverick" att få premiär. Och väntan tycks trots allt ha varit värt det, för få verkar vara besvikna på uppföljaren till Tom Cruise-filmen från 1986.
 
Här på MovieZine fick filmen, efter sin visning på filmfestivalen i Cannes, en fyra i betyg, och Alexander Kardelo beskrev den i sin recension som "sommarens mest perfekta popcornfilm". Flera andra verkar ha hållit med – så pass många att "Top Gun: Maverick" nu går att klassa som en av de mest kritikerhyllade filmerna ur Tom Cruise filmografi.
 
På Rotten Tomatoes har "Top Gun: Maverick" just nu ett snittbetyg på 97%, baserat på 315 recensioner, där en stor majoritet med andra ord har varit positiva. Det innebär att den just nu ligger lika med 2018 års "Mission: Impossible - Fallout", hittills har kunnat beskrivas som skådespelarens mest kritikerhyllade film. Fler recensioner av "Maverick" kan dock tillkomma, så det återstår att se om den faktiskt kan lyckas placera sig överst på topplistan. 
 
Den första "Top Gun"-filmen har däremot inte lyckats placera sig riktigt lika bra, med 56% i snittbetyg på sajten. Den lägst betygsatta Tom Cruise-filmen är den romantiska dramakomedin "Cocktail", från 1988, som endast ligger på 7%. 
 
"Top Gun: Maverick", som är regisserad av Joseph Kosinski, visas just nu på svenska biografer.
| 28 maj 2022 18:00 |