Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 juni 2023 | 12:30

Tom Hanks erkänner: "Hatar några av mina egna filmer"

Vilka tror ni att det kan vara?
Från "Big" till "Forrest Gump", från "Rädda menige Ryan" till "Cast Away"... har någon annan Hollywood-skådis gjort lika många folkkära roller som Tom Hanks? Antagligen inte.
 
Även han förstår dock att det finns mindre lyckade filmer på hans CV - vilka de är, vill han dock inte avslöja.
 
Hanks öppnar upp i ett långt samtal med The New Yorker om att han blir kränkt när någon säger att de "hatar" en film. Speciellt en av hans filmer, men han inser också att inte alla är mästerverk. Det är många steg på vägen innan man förstår om ens film går hem hos kritiker och publik. Ibland kan det dröja många år tills de verkligen får rätt uppskattning, menar Hanks.

- Erkänn, vi har alla sett filmer som vi hatar. Jag har varit med i några filmer som jag avskyr. Ni har sett några av mina filmer som ni avskyr.
 
Hanks fortsätter med att förklara hur filmprocessen går till för en skådespelare. Vid fem tillfällen korsar man en gräns då det inte längre finns en återvändo:
 
- Först säger man ja till filmen. Ens öde är förseglat. Du ska vara med i filmen. Nummer två: när man får se den färdiga filmen. Den kanske funkar, eller så funkar den inte och det var inte filmen du ville göra.
 
Det tredje är när kritikerna får säga sitt:
 
- Några kommer att säga "jag hatade den", andra kan säga att "den är briljant". Någonstans däremellan ligger sanningen om vad filmen faktiskt är. Det fjärde är filmens kommersiella dragningskraft. För om filmen inte spelar in pengar kan din karriär vara över. Det är fakta, sån är branschen.
 
Den femte och sista avgörande punkten är tid. Efter några år kan en sågad film få kultstatus, som Hanks egenregisserade dramakomedi "That Thing You Do!" från 1996.
 
Nåväl. Vi vet redan MovieZine-läsarnas 10 favoritfilmer med Tom Hanks, men vilka är hans sämsta? Tyck till nedan!
| 2 juni 2023 12:30 |