Film

Skribent

Oskar Möller

12 januari 2023 | 12:00

Tom Hanks 10 bästa filmer - våra läsares favoriter

Våra läsare har röstat och valt mellan 27 filmer och här är resultatet - era egna 10 favoritfilmer med Tom Hanks!
Ingen är väl så folkkär och stabil som Tom Hanks i filmvärlden. Från charmig spoling i 80-talskomedier till distingerad skäggprydd farbror - han är killen man vill ta en öl med på en veranda och någon man skulle kunna tänka sig fastna i en hiss med.
 
Hanks avger löfte om kompetens och äger en sällsamt lugn auktoritet - förmodligen hade han lagat hissen på nolltid, så ni hade kunnat åka vidare mot era mål - men inte efter att ha hört en bra historia eller två. För få har lika bra berättarröster som Tom Hanks - det är liksom Morgan Freeman, David Attenborough, Stephen Fry, Anthony Hopkins och Hanks - han spelar med de stora pojkarna.
 
De 10 bästa filmerna med Tom Hanks framröstade av våra läsare
 

1. Forrest Gump (1994)

 
 
Att Hanks Oscarsvinnande roll som Forrest Gump är i topp är föga förvånande - det är en av samtidens mest ikoniska roller och en av filmerna som gjorde 90-talet till ett filmiskt kraftpaket. Den redan populäre Hanks blev en superstjärna efter Forrest Gump - en roll han förvaltat med bravur och värdighet.  I rollen som Gump charmade han en hel värld med stort hjärta, litet förstånd och kraftfulla springsteg.
 

2. Den gröna milen (1999)

 
 
Stephen Kingskrivna "Nyckeln till Frihet" och "Den gröna milen" har flera likheter (främst en sadistisk fängelsemiljö) och toppar filmälskares favoritlistor sedan 90-talet. Tom Hanks är inte med i den mer framgångsrika "Nyckeln..." - men lyckas knipa ytterligare en roll i en film som hyllas av såväl kritiker som filmfans. Oscarsnomineringen gick dock till Morgan Freeman denna gång.
 

3. Rädda menige Ryan (1998)

 
 
En av de mest populära Hanksfilmerna är Stephen Speilbergs mastodontlånga krigsfilm. Det är 90-tal, det är prisbelönad storfilm och det är en föga förvånande Oscarsnominering för Tom Hanks som den hjältemodige och hjälpsamme (såklart!) Captain Miller.
 

4. Philadelphia (1993)

 
 
Det tidiga 90-talet var en drömtid för Tom Hanks karriär - han var strax under 40 och hade vunnit två Oscars back to back. Glöm bort Jack och Rose - det var Tom Hanks som var on top of the world! Den gripande rollen som den aidsjuke advokaten Andrew Beckett som kämpar för en mänsklig behandling mot en vägg av hjärtlöshet och en fördomsfull omvärld gav Tom Hanks en mycket välförtjänst Oscar - och banade väg för "Forrest Gump" och en till vinst året därpå. Filmen regisserades Jonathan Demme som även gjort "När Lammen Tystnar"
 

5. Cast Away (2000)

 
 
Bortsett från "Life is like a box of chocolates" - lika i inpräntat i vår kollektiva populärkulturmedvetande som Travolta och Uma Thurmans twist "Pulp Fiction" - finns det inget som spritts, parioderats och memats lika mycket som Tom Hanks konversationer med basketbollen Wilson. Det är ytterligare en gripande och utmanande roll för Hanks som visar hans bredd - även när det tangerar det lite löjliga. Hans fina skådespeleri som den skeppsbrutne företagsbossen Chuck som tvingas från priviligerad tillvaro till att kämpa för sin överlevnad förlänade Hanks ytterligare en Oscarsnominering - dock ingen vinst. Wilson däremot knep ett pris som "bästa livlösa föremål" på Critic Choice Awards.
 

6. Big (1988)

 
 
Det finns inget litet med Tom Hanks genomcharmerande prestation i "Big" - han säljer Penny Marshalls åttiotalskomedi med strålningen av tio pulserande kärnkraftverk. Det finns ingen levande person som kan förneka att man ser på en blivande superstjärna. Rollen som den knappt tonårige Josh som vaknar upp i en vuxen mans kropp hade kunnat bli cringe men det finns inget som slår fel i Hanks naivitet och rena livsglädje - "Big" är och förblir en storslagen film och en av de bästa åttiotalskomedierna med kvaliteer bortom ren kultstatus.
 

7. Catch Me If You Can (2002)

 
 
"Catch Me If You Can" är Leonardo Di Caprios film. Men om det är någon som kan ge Leo a run for his money - bokstavligen (!) är det Tom Hanks i rollen som den FBI-agenten Carl Hanratty, den nitiska antitesen till Leos charmerande lurendrejare. Sedd som en av Stephen Spielbergs plojigare filmer av kritikerna men stor publiksuccé blev den ytterligare ett bevis på att Hanks i rollistan borgar för goda intäkter för producenterna.
 

8. The Terminal (2004)

 
Large dd223768dd7c704c10445b939295dae1 the 20terminal 20
 
Det är något med Tom Hanks och transportmedel. I "Apollo 13" var han astronaut, I "Cast away" byggde han flotte, i "Forrest Gump" sprang han maratonlopp i ljusets hastighet och i "The Terminal" bosätter han sig på en flygplats. Med Tom Hanks kan regissörer få en otrolig historia att bli någorlunda relaterbar (och vem gillar breda verklighetsbaserade skrönor mer än Stephen Spielberg?).  Filmen är Hanks och Spielbergs tredje samarbete men kunde inte matcha framgångarna hos "Saving Private Ryan" och "Catch Me If You Can". Den fick dock mestadels, om än måttfullt gott mottagande bland filmkritiker.
 

9. Apollo 13 (1995)

 

 
En av Hanks mer ikoniska roller är den som astronauten Jim Lovell - det är peak Hanks på alla sätt: kritikerrosad och framgångsrik film, verklighetsbaserat och hjältemodig rollfigur.  Det blev kanske ingen Oscarsnominering denna gång  (och Ed Harris stjäl filmen) men vår favourite guy gör en mer än stabil roll i Ron Howards fina ensemblefilm.
 

10. Toy Story (1995)

 
 
När jag tidigare nämnde Hanks mest ikoniska roller glömde jag bort den han återkommit till mest i sin karriär - som den sympatiska rösten till leksakscowboyen Woody i "Toy Story" - Pixars kanske största framgång till dags dato. Woody är lite som sinnesbilden för Tom Hanks - gladlynt, godhjärtad och hjälpsam. 
 
Slutsats: Tom Hanks är en fenomenal skådespelare med fler fina roller imeritlistan än de flesta kan räkna. Tom Hanks på 90-talet dock är killen ingen kunde slå. Box Office Kingen nummer ett!
 
Omröstningen skedde i Facebookgruppen Moviezine VIP där våra läsare valde bland 27 olika filmer med Tom Hanks
| 12 januari 2023 12:00 |