Film

Skribent

Alexander Svensson

13 december 2023 | 21:00

WTF! Tom Cruise spelade nästan Zorro i "Den maskerade hämnaren"

Det var ingen mindre än Steven Spielberg som ville ha "Mission: Impossible"-stjärnan i rollen som den svärdsfäktande hjälten.
Tom Cruise har genom åren gjort sig känd som en av vår tids främsta filmstjärnor, med roller i filmserier som “Mission: Impossible” och “Top Gun”. Men nu visar det sig att han kunde haft ytterligare en ikonisk filmserie på CVt: Zorro!
 
Det är danske Mikael Salomon, tilltänkt regissör för “Zorro - Den maskerade hämnaren” som har avslöjat för Slashfilm att Cruise var en kandidat för rollen som Zorro i filmen, på ingen mindre än Steven Spielbergs initiativ:
 
Hade det blivit fler galna stunts i "Zorro" med Tom Cruise i rollen tro?
 
- Tidigt i produktionen ville Spielberg ge rollen till honom. Hade du hört det? Han vill ge rollen till Tom Cruise. Och min vän och landsman Bille August hade gjort “The House of the Spirits” utan några spanskättade skådespelare och han fick så mycket skit för det, och de protesterade mot filmen i Sydamerika. Så jag sade till Steven att det nog inte var en bra idé, av det skälet.
 
Det visade sig dock att Spielberg inte hörsammade rådet, utan trots allt kontaktade Cruise, som personligen ringde upp Salomon, och visade sig dela regissörens farhågor.
 
Antonio Banderas som Zorro.
 
- Så han ringde mig och sade “tack för erbjudandet, men jag tror inte att det är en jättebra idé för mig att göra den här filmen, eftersom, du vet…”. Jag sade, “Tom, du är en väldigt smart kille. Absolut, du har absolut rätt”.
 
Tom Cruise blev därmed inte Zorro, utan rollen gick sedermera som bekant till spanske Antonio Banderas och resten är historia. Salomon blev inte heller filmens regissör (det jobbet gick till sist till Martin Campbell), och Spielberg var i slutändan inte involverad alls. Mycket kan ändras under en filmproduktion, med andra ord.
 
Vad tror du, hade Tom Cruise funkat som Zorro?
| 13 december 2023 21:00 |