EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

5 april 2018 | 15:00

"Tjejer pratar också om sex"

Leslie Mann och regissören Kay Cannon hoppas bryta filmvärldens dubbelstandard med nya komedin "Blockers".
Tre tonårstjejer planerar att bli av med oskulden under sin "prom night". När föräldrarna får nys om det följer de efter, för att sätta stopp för sexpakten. I komedin "Blockers" (titeln syftar såklart på "cockblockers") spelar Leslie Mann en bekymrad hönsmamma som vägrar släppa taget om sin dotter.

Skådespelerskan berättar för MovieZine att det var lätt att relatera till rollfiguren Lisa:

- Jag var på väg att skicka iväg min dotter till college just när vi började spela in filmen. Det var trevligt att kunna uttrycka alla mina känslor, det här traumat över att min dotter skulle flytta hemifrån.
 
 
För regin står Kay Cannon, som bland annat skrivit "Pitch Perfect"-filmerna och producerat Netflix-serien "Girlboss". Hon behövde inte tveka när hon fick möjligheten att regissera sin första långfilm.

- Det var den enda filmen jag någonsin blivit erbjuden att regissera, så det var ett lätt beslut. Jag har ju aldrig regisserat innan, men jag är så glad för "Blockers" har alla teman som är viktiga för mig: den berättas ur ett kvinnligt perspektiv, ur föräldrarnas synvinkel, den var superrolig och med många fysiska scener, vilket jag gillar. För mig var det självklart att säga ja.

Den här typen av high school-komedier handlar nästan alltid om killar. Vi får sällan höra tjejer prata så öppet om sex. Varför är det så?

- Det är en sådan dubbelstandard. Det finns en konservativ syn på flickor, som om de inte hade samtal om sex. De har det varje dag, och har haft i många år och generationer. Jag tror att vi börjar bli mer rättvisa och behandla dem som människor, som har känslor och tankar, blir kåta...

- Och förtjänar jämlika löner, tillägger Leslie Mann snabbt.
 

Leslie Mann och John Cena med regissören Kay Cannon.
 
Ni har båda jobbat med film i många år. Hur förändras komedi och vad vi skrattar åt?

Kay Cannon: Bra fråga. Är det kanske mer pk idag? Seinfeld och andra pratar om hur de inte längre kan använda vissa skämt.

Leslie Mann: Man får passa sig lite mer. Man kommer inte undan med att prata om kvinnor på samma sätt... Jag har märkt det när jag går på ståupp-shower. Komikernas material bara från veckorna innan MeToo-rörelsen fungerar inte längre. Det blir obekvämt.

Kay Cannon: Men det är bra. Vi borde utvecklas. Saker som var roliga för tio år sedan borde inte vara lika kul nu.

Jag trodde det kanske hade blivit mer vågat? Scenen där John Cena halsar öl i baken, kunde man ha gjort den för tio år sedan?

- Det är bara klassisk kiss-och-bajshumor, skrattar Kay Cannon.
 
 
"Blockers" får svensk biopremiär i helgen.
| 5 april 2018 15:00 |