Oscars

Skribent

Alexander Kardelo

21 februari 2023 | 13:00

Titta in bakom kulisserna på ”The Banshees of Inisherin”

Disney+ och Netflix släpper dokumentärer om två av årets stora Oscarskandidater.
I en tid då fysiska filmutgåvor hör till det förflutna har även mycket av extramaterialet försvunnit. Det är speciellt synd för de filmälskare och cineaster som älskar att dyka in i skapandet bakom favoritfilmerna, och vill höra regissörer och skådespelare reflektera över sin process i något längre än 2 minuter långa featurettes.
 
Då blir iallafall jag glad över att få se den här typen av dokumentärer dyka upp på streamingtjänster. Disney+ har just släppt en 22 minuter lång inblick i arbetet bakom Oscarsfavoriten ”The Banshees of Inisherin”.
 
 
Filmen handlar om två livslånga vänner som bor på en liten irländsk ö. En dag meddelar Calm att han inte längre vill hänga med Padraic, utan särskild anledning. Colin Farrell och Brendan Gleeson möts igen efter att ha arbetat på ”In Bruges” och det slår gnistor om paret i denna udda vänskaps- och breakup-historia.
 
Dokumentären är en del av ABC:s programserie ”On the Red Carpet”, så vi kan bara hoppas att det finns fler såna på väg. Hursomhelst är detta en fin inblick i Martin McDonaghs varma och hyllade dramakomedi, som väcker stor respekt för alla de Oscarsnominerade skådespelarna - och ja, till och med åsnan Jenny.
 
 
Sugen på ännu mer i samma anda? På Netflix hittas nu dokumentären ”Bakom kulisserna: På västfronten intet nytt”, som djudyker in i arbetet bakom den ambitiösa tyska krigsfilmen. På 18 minuter får vi veta hur betydelsefull den klassiska bokförlagan har blivit i hemlandet, och får se hur de spektakulära miljöerna byggdes och de tekniska utmaningarna bakom alla avancerade stridsscener.
 
Både Edward Bergers ”På västfronten intet nytt” och McDonaghs ”The Banshees of Inisherin” är storfavoriter inför Oscarsgalan den 12 mars med 9 nomineringar var.
| 21 februari 2023 13:00 |