Film

Skribent

Alexander Dunerfors

27 juni 2013 | 19:01

"Titeln osar av en glad osäkerhet"

Hallåhallå, Maria Blom - vad kan du berätta om din kommande film?

En gång var det Disa och Laban och deras två barn. Men nu har Disas man skaffat en ny kärlek, nya kläder och en helt ny framtid, medan Disa (spelad av Maria Sid) fastnat i ett liv satt på vänt. Men så dyker en babblande sjubarnspappa från Grycksbo upp på biblioteket. En ilsken patient vaknar till liv på jobbet. Och en ny kampsport kommer till stan. Plötsligt tar livet en annan vändning...

Så lyder den officiella handlingen till Maria Bloms nya film, "Hallåhallå". Mycket mer vill regissören inte släppa ifrån sig när vi möter henne på Borlänges Peace & Love Film Festival, men det blev ändå ett samtal om att filma i Dalarna, hennes framtida projekt... och en minnesvärd oneliner.

Vad kan vi vänta oss av "Hallåhallå"?

- Jag undrar om jag får berätta någonting... Man kan väl säga att den handlar om att hitta sig själv som människa, fast man är vuxen. Och så utspelar den sig i Falun. Jag kommer från Täby men bor nu i Falun och därför ville jag göra filmen där. Det finns inga långfilmspengar där, så det var en satsning från oss. Det blir en lite lägre budget.

Vad betyder titeln?

- Det är sådär när man kommer in lite försiktigt i ett rum och säger "hallåhallå..." Först ett hallå, och sen tar man tillbaks det, så blir det "hallå-hallå"... Titeln osar av en sorts glad osäkerhet. Den passar Maria Sids karaktär, och hon säger det så väldigt fint på finlandssvenska.

Sett till dina tidigare filmer - "Masjävlar", "Fishy" och "Nina Frisk" - hur passar "Hallåhallå" in? Eller är det en naturlig utveckling för dig?

- Jag börjar samla ihop mig, kan man säga. Den här filmen är den som varit mest förberedd. Jag började lära mig hur jag vill göra. Den här gången hade vi repetition på plats, vi repade två veckor innan med skådisarna och nästan i de rummen vi skulle vara i. Det var annorlunda och nytt för mig. Men det var en superfin inspelning, där man kommer ut mer pigg än trött. Om jag ska placera den i en genre, då måste jag säga att jag håller mig i samma genre: det är ett roligt drama.

Varför har det dröjt sju år sedan "Nina Frisk" gick på bio?

- Grejen är att jag fick barn, två stycken. Och under de mest hektiska småbarnsåren kände jag att jag inte ville ligga i någon inspelning. Eftersom jag också håller på med teater, fanns det också mycket roligt att göra där. När det sedan kändes naturligt att börja skriva på en ny film, kändes det också självklart att spela in den i Falun där jag bor, så att jag inte behöver vara iväg för mycket. Den långa processen är ju att skriva manuset, så jag tänker nu att jag ska regissera andras manus. Jag har flera olika som jag tittar på.

Blir det också här i Dalarna?

- Nej, nu kan jag röra på mig lite. Nu känner jag mig mogen att vara utanför Faluns gränser också.

Nu sitter du i juryn på Peace & Love Film Festival, som tar slut ikväll. Varför behöver Dalarna en filmfestival?

- Det här är ju superlyx. Det finns ingen anledning till att det bara ska vara på större orter. Man har resurser, det finns bra biografer, det finns de som säger att de bästa biograferna ligger i småstäder. Och Borlänge är en rolig, kreativ stad. De får hit fina, internationella filmskapare, och man vill ju att det här ska få växa framöver.

Alla vi som "jobbar med data" vill tacka dig för den fantastiska repliken i "Masjävlar"...

- Och det värsta är att jag säger det seriöst! När någon frågar: "Vad gör den där människan då?" så kan jag svara: "Ja, men hon jobbar ju med data..." Det är det man vill, att få in några såna oneliners som sätter sig hos folk. Och jag tror att vi har några såna i den nya filmen också, haha.

Maria Bloms "Hallåhallå" får biopremiär den 17 januari 2014.

| 27 juni 2013 19:01 |