SPONSRAT

Skribent

Andreas Samuelson

23 mars 2018 | 06:00

10 rysare du inte vill se ensam

Ibland är det enda som är värre än att se en ruggig skräckfilm att se den ensam… Här är några av kusligaste rysarna du gör bäst i att se med sällskap. Listan presenteras i samarbete med bioaktuella "The Strangers: Prey At Night".
Hitta bra skräck som skrämmer är inte alltid det lättaste men när det väl händer kan det få frustrerande konsekvenser. Titta under sängen, sova med lampan tänd eller till och med ligga sömnlös. Här är några otäcka rullar som är klart sevärda - så länge du har någon att hålla hårt i.
 
Vi har uteslutit klassiska och populära filmer för att ge plats åt mindre kända filmtips. Listan presenteras i samarbete med bioaktuella rysaren "The Strangers: Prey at Night".
 
 

1. Asylum - Dödens salar (2001)

 
Även bekant under originaltiteln ”Session 9”, den här kusliga pärlan utspelar sig på ett nedlagt mentalsjukhus där det aldrig sker något bra i den här typen av film. Stället ska rustas upp med hjälp av ett gäng saneringsarbetare men när en av dem (Peter Mullan) upptäcker band med inspelade terapisessioner med en gammal patient varpå mystiska saker snart börjar hända.
 
 

2. Frailty (2002)

 
Framlidne Bill Paxton var inte bara en begåvad skådespelare utan visade även prov på talang bakom kameran. I hans regidebut spelar han även en av huvudrollerna som den religiöst fanatiska pappan till två pojkar som han tvingar medverka i mord på mänskliga ”demoner”. Matthew McConaughey spelar en av de vuxna sönerna som berättar allt i återblickar för en sheriff.
 
 

3. The House of the Devil (2009)

 
Att sitta barnvakt är sällan en bara idé i skräckfilmer. I den här 80-talsdoftande rysaren (som utspelas 1983) anlitas en fattig collegestudent (Jocelin Donahue) av mystiskt par under en solförmörkelse - sjävklart är det inte något vanligt kneg. Veteranerna Tom Noonan och Mary Woronov är läbbiga som paret och Oscarsnominerade Greta Gerwig spelar kompis det slutar illa för.
 
 

4. The Innkeepers (2012)

 
Två anställda (Sara Paxton, Pat Healy) på ett hotell på väg att stängas ner har en förkärlek till det övernaturliga och bestämmer sig för att undersöka arbetsplatsens hemsökta historia. Inte oväntat får den självaste Overlook Hotel att blekna i jämförelse och snart börjar underliga gäster checka in. Ett perfekt exempel på hur man kommer långt med små medel och utan stora effekter.
 
 

5. Inside (2007)

 
Om du trodde att en ensam, gravid kvinnas värsta mardröm är att en hotfull man bryter sig in så har du fel. I den här franska thrillern får en havande änka ovälkommet besök av en mystisk, psykotisk kvinna som verkar vara ute efter det ofödda barnet. Sparar knappast på krutet när det kommer till blod och våld - ej för känsliga. Se upp för den amerikanska, underlägsna remaken.
 
 

6. The Invitation (2016)

 
Under en middagsbjudning hos sitt ex upptäcker en man (Logan Marshall-Green) att hans ex och hennes nya man har anslutit till en sekt - och att de kanske eller kanske inte har en otrevlig överraskning för honom och de övriga gästerna. En tystlåten, försiktig film som dryper av obehag men manipulerar tittaren fram till den sista, chockerande akten.
 
 

7. Pulse (2001)

 
Idag aningen daterad men fortfarande kuslig och otäck japansk rysare om hur världens befolknings beroende och besatthet av Internet får förödande konsekvenser. Handlingen följer några vänner som efter att en bekant begått självmord upptäcker att andar försöker ta sig in i den verkliga världen via datorer. Återigen ett utsökt original vars amerikanska remake inte är värd besväret.
 
 

8. The Strangers (2008)

 
Ett par (Liv Tyler, Scott Speedman) övernattar i en ödslig stuga efter ett bröllop men får problem med tre hotfulla, maskerade främlingar som knackar på mitt i natten och vägrar lämna dem i fred. Bara scenen när en av psykopaterna utan förvarning dyker upp i köket och i stillhet stirrar på Tyler från mörkret är nog för att dubbelkolla alla dörrar och fönster en extra gång.
 
 

9. The Taking (2014)

 
Found Footage-genren har klämt ur en rad framgångsrika rysare under åren men det här är en av de mindre kända men desto mer skrämmande. En äldre kvinna sjuk i Alzheimer låter ett gäng dokumentärfilmare följa hennes vardag men stegvis upptäcker de att det inte är sjukdomen som gör att kvinnan beter sig alltmer bisarrt och aggressivt.
 
 

10. Them (2006)

 
Ännu en fransk pärla, och ännu en film om ett par som råkar illa ut. Här är det en lärare och hennes pojkvän som flyttar till ett nytt hus ute på landet men hör redan första natten musik utanför fönstret. Detta är bara början på en evighetslång natt full av terror och våld. Löst baserad på riktiga händelser, och närmare verkligheten än många andra filmer i genren.
 

Missa inte "The Strangers: Prey at Night" på bio

 
 
En familjs road trip får en farlig och oväntad vändning när de anländer till en avlägsen campingplats. När natten kommer dyker tre maskerade psykopater upp och testar familjens gränser som får kämpa för sina liv för att överleva. "The Strangers: Prey at Night" är en uppföljare "The Strangers" (2008) och det är läskigt även denna gång - läs vår recension här. Filmen går upp på bio den 23 mars.
| 23 mars 2018 06:00 |