Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 mars 2018 | 11:00

10 grymma 90-talsthrillers du missat

Under decenniet som gav oss hockeybilder, Spice Girls och tamagotchis kom även en rad sevärda thrillers som är värda att återupptäcka. Vi tipsar om några av de bästa som du glömt.
Kombinationen av 1990-tal och thrillergenren för oftast tankarna till de många filmatiseringarna av John Grisham-böcker (”Firman”, ”Pelikanfallet”, ”Klienten”, etc.) eller erotik där män (inte sällan Michael Douglas) förförs av valfri femme fatale.
 
Men bland de stora Hollywood-rullarna fanns även underskattade guldkorn som idag oförtjänt glömts bort. Här är tio thrillers från 1990-talet som är värda att återupptäckas.
 
 

1. Breakdown (1997)

 
Vad vi lärt oss från filmer som ”Duellen” och ”Liftaren” är att om du är ute och kör i ödemarken så är det bara gasen i botten och inte stanna för något som gäller! Tyvärr har Kurt Russell inte mycket val när han och hans frus (Kathleen Quinlan) bil får motorstopp mellan Boston och San Diego och hustrun försvinner efter lift med truckchaufför. Ovanligt nervkittlande och trovärdig spänning med Kurtan i högform.
 
 

2. Farligt möte (1990)

 
Idag görs remakes av klassiker till höger och vänster men förr hade man den goda smaken att nyinspela mindre kända filmer, som ”Mord på tåg 63”. Gene Hackman är typiskt strålande, här som åklagare som ska transportera ett mordvittne (Anne Archer) men blir jagade av den skyldige gangsterns torpeder. En bortglömd pärla med intensiva actionsekvenser på ett tåg som höjdpunkt.
 
 

3. Farligt spel (1992)

 
Från en tid när Kim Basinger och Richard Gere var Hollywoods sexigaste skådespelare och filmskapare fortfarande mindes hur Hitchcock gjorde film. Den här pärlan har en speciell förkärlek till ”En studie i brott” då höjdrädsla och en fyr har viktiga roller i historien. Gere är en psykiatriker som förälskar sig i systern (Basinger) till en patient (Uma Thurman) men blir indragen i en mordkomplott.
 
 

4. Freeway (1996)

 
Innan Reese Witherspoon blev Oscarsbelönad romcom-drottning med hela världen så spelade hon kaxig tonåring i den här våldsamma, Oliver Stone-producerade vuxenvarianten av ”Rödluvan”. Efter att mamma och styvpappa åkt i fängelse så rymmer unga Vanessa och hamnar i klorna på en psykotisk seriemördare (Kiefer Sutherland) - han är dock inte beredd på att Vanessa är beväpnad och redo att sparka röv.
 
 

5. Huvudet över vattnet (1993)

 
Norsk spänning är kanske inte det vanligaste att skåda på vita duken men Nils Gaup, regissören till klassikern ”Vägvisaren”, hittade en skaplig nerv i det här mordmysteriet som blev (klart underlägsna) Hollywood-remaken ”Head Above Water”. Ett gift par hamnar i trubbel när kvinnans ex hälsar på och biter i gräset, varpå grannen blir nyfiken. Jon Skolmen (Ole i ”Sällskapsresan”) har gästroll som polis!
 
 

6. Kalifornia (1993)

 
Innan Brad Pitt blev flickidol och flerbarnspappa så spelade han en av sina bästa - och mest underskattade roller - som skitig och sluskig seriemördare i den här bortglömda skatten. Juliette Lewis är minst lika bra som hans naiva flickvän som följer med när de ansluter sig till ett omkringresande par (Michelle Forbes och David Duchovny, precis innan ”Arkiv X”) som gör en bok om just seriemördare.
 
 

7. Open Your Eyes (1997)

 
Filmen som introducerade Penélope Cruz för världen (och Tom Cruise) är dessutom klart överlägsen den amerikanska remaken med nämnda skådespelare i rollerna. Här är det Eduardo Noriega som spelar obotlig playboy vars intresse för vackra kvinnor resulterar i ett dödligt triangeldrama med en sval skönhet och ett hämndlystet ex. Eggande kombination av psykologi och drömlik fantasi.
 
 

8. Sista timmen (1995)

 
Dansk variation på slasher-genren men med mer fokus på spänning än våld. Utspelas på en gymnasieskola där en grupp elever hittar sin lärare mördad och inser snart att den skyldige hotar även dem. Samtidigt spelas ett dokumentärprogram om verklighetens grymma värld in i krokarna. Otäck Agatha Christie-doftande mordmysterium med fin ensemble inklusive Laura Drasbæk (”Pusher”) och Rikke Louise Anderson (”Bleeder”).
 
 

9. Snuff Movie (1996)

 
En filmstudent (Ana Torrent, från ”Verónica") ska skriva en uppsats om fascinationen av våld men hamnar en farlig mördare på spåren när hon och en klasskamrat hittar en ”snuff-film”, det vill säga en film där någon mördas på riktigt. Snart inser de att offret brukade gå på samma skola som de själva… Spännande långfilmsdebut för spansk-chilenske Alejandro Amenábar som senare gjorde ”The Others”.
 
 

10. Tyst vittne (1995)

 
Gränsen mellan brutalt filmvåld och verklig ondska suddas ut i den här otäcka rysk/brittisk/amerikansk/tyska samproduktionen. En stum makeupartist (Marina Zudina) jobbar på en skräckfilm men blir oavsiktligt inlåst i filmstudion efter arbetstid. När hon bevittnar inspelningen av en snuff-film så måste hon fly för livet då ledaren (Alec Guinness i en gästroll) bakom aktivisterna vill eliminera henne.
 
Vilka 90-talsthrillers minns du bäst?
| 11 mars 2018 11:00 |