Film

Skribent

MovieZine

25 maj 2023 | 09:50

Hon spelade Tina Turner på film - läs Angela Bassetts vackra avskedsbrev till stjärnan

Rockikonen Tina Turner är död. Skådespelerskan Angrla Bassett har skrivit ett emotionellt farväl till stjärnan.
Rockikonen Tina Turner har dött. Igår kväll nåddes vi av nyheten att den ikoniska artisten har somnat in vid 83 års ålder.
 
Förutom sitt enorma bidrag i musikens värld - ”The Best”, ”Proud Mary” och ”River Deep, Mountain High” hör till några av de mest ikoniska hitsen - har Turner också satt sitt avtryck i filmens värld. Hon spelade skurken Aunty i George Millers dystopiska actionrökare ”Mad Max Beyond Thunderdome” från 1985. Där föddes också hitlåten "We Don’t Need Another Hero". Och så sjöng hon på en av tidernas bästa Bondlåtar, "GoldenEye" från 1995.
 
 

Angela Bassett Oscarsnominerades för rollen som Tina

 
Vi minns såklart också biografiska filmen "Tina - What's Love Got To Do With It", släppt 1993. Både Angela Bassett och Laurence Fishburne nominerades för Oscars. Bassett spelar den unga sångerskan som försöker att slå igenom med sin röst, och Fishburne gör rollen som den mer erfarne artisten Ike Turner.
 
Filmen skildrar en karriär på uppåtgående men också en stormig relation där Tina fick utstå kränkningar och misshandel. Det var filmrollen som satte Angela Bassett på kartan. Skådespelerskan har skrivit ett brev där hon tackar ikonen för hennes starka berättelse:

”Hur tar vi farväl av en kvinna som ägde sin smärta och sitt trauma och använde det för att förändra världen? Tack vare modet i hennes historia, hennes engagemang för att hålla sitt liv på rätt kurs oavsett uppoffringen, och hennes beslutsamhet att skapa sig en plats i rock & roll-världen, visade Tina andra som lever i rädsla hur en vacker framtid fylld med kärlek, omtanke och frihet kan se ut.”
 
 

"Jag bär med mig hennes sista ord för alltid"

 
"Hennes sista ord till mig var, "du härmade aldrig mig, du grävde djupt i din själ och hittade din inre Tina och visade henne för världen". Det är ord som jag bär med mig nära hjärtat för alltid. Det har varit en enorm ära att känna Tina Turner. Jag är så ödmjuk för att ha hjälpt till att visa upp henne för världen", skriver Bassett till The Wrap.
 
"Så idag, när vi sörjer förlusten av en ikonisk röst, minns att hon gav oss mer än vi någonsin kunnat be om. Hon gav oss sig själv. Tina Turner är en gåva som för alltid kommer vara "simply the best". Må änglarna sjunga för dig, Drottning."
| 25 maj 2023 09:50 |