KRÖNIKA

Skribent

Gäst

20 oktober 2019 | 09:00

Krönika: Tack George Lucas för dina prequelfilmer!

Jag tycker det och har tyckt det länge: "Star Wars" prequeltrilogi är mer eller mindre enastående.
Många rynkar nog på näsan och tar sig för pannan när jag tillkännager min förkärlek till George Lucas berättelse om vad som hände i en galax långt, långt borta, under Jediriddarnas storhetstid och innan det galaktiska Imperiets uppkomst och fall.
 
Antalet gånger jag läst om skribenter, filmrecensenter, och allmänna filmtittare som ratat prequeltrilogin ända ner till fotknölarna är så många fler än det motsatta.

Under de år då pregueltrilogin rullades på biograferna bedömdes filmerna utifrån originaltrilogin, alltså Episod IV-VI, av filmkritiker och biopublik. De som vuxit upp med eller på annat sätt har originaltrilogin nära hjärtat hade en bestämd uppfattning om hur riktiga Star Wars-filmer ska vara.
 
 
En kritik, som lever vidare än idag, var att det användes på tok för mycket CGI, alltså datoreffekter. Man menar att detta tar bort charmen som de analoga, smutsiga miljöerna i originaltrilogin gav. Men jag skulle vilja påstå att det är tack vare den expansiva användningen av CGI som gör dessa filmer så levande, och tycker personligen att det enbart är till filmernas fördel. Jag tänker på maffiga artificiella miljöer som Naboo, Coruscant, och delvis också undervattensriket Gungan City. Dessa har inga andra Star Wars-filmer lyckats överträffa. Inte ännu i alla fall.
 
En annan kritik var Hayden Christensens bristande insatser som Anakin Skywalker. Inte där heller håller jag med. Jag tycker att Hayden lyckas med en fenomenal rolltolkning. Han är fysisk och hans blickar fångar det mörker och det kaos av ovisshet och otålighet som gror inom hans karaktär. Det blir inget överspel som en del påstår, utan snarare inlevelse.
 
 
Med den animationsteknik som började ta fart under 1990-talet fick George Lucas liv i historien han hade i sitt huvud, och kunde återskapa det till ett konstnärligt mästerverk. Den genomgående mystiken i originalfilmerna kring vad som föranledde Anakin Skywalker att ta steget över till den mörka sidan av kraften, varför Yoda och Obi-Wan Kenobi blev eremiter, och inte minst kring Kejsaren själv togs väl tillvara av George Lucas och infriade mina förväntningar.

För övrigt anser jag att "Revenge of the Sith" är den tveklöst bästa Star Wars-filmen. Den är bombastisk, dynamisk, intensiv och binder samman prequelsagan med originalfilmerna på ett fenomenalt sätt.

Tack George Lucas för dina prequelfilmer!

Adam Salomonsson
| 20 oktober 2019 09:00 |