Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 oktober 2021 | 22:35

Tilda Swintons nya film blir bioexklusiv - för alltid

Streamingpremiär? Sällan. Bluray? Glöm det. TV-sändningar? Aldrig.
Nuförtiden känns det som om var och varannan film släpps digitalt innan den knappt hunnit gå upp på bio. Tacka pandemin som krossat det så kallade biofönstret och skakat om filmvärlden - om det är på gott eller ont kan ju diskuteras.

Men än finns det de som värnar om bioupplevelsen. Även om det kan gå åt det extrema hållet... Ta Tilda Swintons nya film "Memoria", till exempel. Den kommer bara visas på bio - och aldrig någon annanstans.

Filmen av den thailändske regissören Apichatpong Weerasethakul vann jurypriset i Cannes 2021, och är årets Oscarsbidrag från Colombia. När den snart släpps i USA kan den bara ses på bioduk, och för att göra det än mer spännande - en bioduk i taget. Amerikanska distributören Neon har valt en lite annorlunda approach: filmen kommer "resa från stad till stad, biograf till biograf, vecka efter vecka, och spelas för en publik åt gången".

Man hoppas på så sätt att "Memoria" ska leva för evigt som en slags oändlig konstutställning, skriver AV Club.

- För "Memoria" är bioupplevelsen avgörande, eller kanske det enda sättet att uppleva den på. Låt oss omfamna mörkret och drömmen, en i taget, kommenterar regissören.

Någon digital release blir det inte tal om, inte heller kommer filmen att släppas på skiva eller streaming. Amerikansk publik kan dock fånga den på bio från 26 december. Det återstår att se när "Memoria" - inspirerad av regissörens minnen och uppbyggd kring en kvinnas mystiska resa genom colombianska djungeln - kommer till svenska biodukar.
| 5 oktober 2021 22:35 |