Serie

Skribent

Alexander Kardelo

29 september 2022 | 06:00

Känner du igen skådespelaren bakom Boris Johnson?

I veckan har dramaserien "This England" streamingpremiär på Viaplay. En av Storbritanniens största stjärnor är knappt igenkännlig i rollen som premiärministern.
Den nya dramaserien "This England" är en högaktuell skildring av hur Storbritannien tacklade coronavirusets utbrott år 2020. Den nytillsatte premiärministern Boris Johnson står i fokus, och visst känner man igen det blonda rufset och den bekymrade pannan från nyheterna. Men titta närmare...
 
 
Ingen mindre än Kenneth Branagh döljer sig bakom rollen. Skådespelaren som vi sett i allt från Shakespeare-draman till "Harry Potter" och "Mordet på Orientexpressen" gör en närmast oigenkännlig makeover. Arbetet krävde tre timmar i sminkstolen varje dag:
 
- Mycket handlade om att prostetiken skulle blanda sig sömlöst med min egna hy. De fixade mina ögonlock och såklart peruken. Jag fick nya läppar. Det var briljant, men det innebar också att jag bara fick äta soppa, berättar skådespelaren.
 
 
För att komma in i rollen studerade Branagh den verklige Boris Johnsons sätt att tala och gå via intervjuer och nyhetssändningar. Men han berättar att de aldrig möttes:
 
- Jag valde att inte gå den vägen. Och jag visste att om man läste biografier så är han en person som många har skilda åsikter om. Som med alla politiker. Jag ville inte döma någon. Det fick jag lägga åt sidan. Jobbet var att göra en porträttlik prestation och försöka återskapa alla verkliga händelser i det här dramat.
 
 
Michael Winterbottom, känd för bland annat "The Trip"-filmerna, regisserar "This England". Miniserien på sex avsnitt släpps idag på Viaplay.
| 29 september 2022 06:00 |