Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

25 februari 2020 | 23:15

Det verkar som att Apu får stanna i "The Simpsons" ändå

Det har stormat kring den gamla "The Simpsons"-karaktären Apu Nahasapeemapetilon på sistone, men hans framtid i serien verkar inte vara helt utan räddning.
Vi rapporterade för några veckor sedan att Hank Azaria, som har gjort rösten till Apu under de senaste 30 åren, har valt att sluta göra rösten efter den kritik som karaktären har fått av många amerikaner med indisk härkomst under de senaste åren - som menar att den stereotypiska karaktären "Apu Nahasapeemapetilon" länge använts som en grund för rasistiska påhopp.
 
Azaria, som själv är en vit man med judisk härkomst, har tidigare resonerat att om någon gjort sig rolig och använt stereotypiska skämt om judar på samma sätt som han varit med och format Apu - så skulle han inte ha tagit illa upp. Men efter att ha förstått att det i princip enbart varit hans karaktär som har fått representera personer med indisk härkomst i amerikansk populärkultur under de senaste 30 åren, så har han bett "The Simpsons"-skaparna om att få sluta göra rösten från och med den kommande säsongen.
 
Skaparna bakom "The Simpsons" har aldrig officiellt kommenterat kritiken mot Apu, mer än under en kort del av ett avsnitt, vilket gjort att seriens fans undrat om det därför betyder att vi har sett det sista av Apu. Men i ett första uttalande, till NYTimes, så verkar det åtminstone som att man har planer på att använda sig av karaktären även utan Azaria.
 
Large a3210f1cce6cd66ae33453160ffc6f08 hank azaria4 jumbo
Hank Azaria.
 
- Vi respekterar Hanks resa i förhållande till Apu. Vi har accepterat hans önskan om att inte behöva göra rösten till karaktären längre. Apu är älskad över hela världen. Vi älskar honom också. Ni ska få se.
 
Vilket ändå får tolkas som att man har fortsatta planer för Apu, det smidigaste sättet vore väl givetvis att bara plocka in en ny röstskådspelare och låta karaktären leva vidare utan sin brytning. Men exakt hur man kommer att lösa det är fortfarande oklart. Azaria kommer fortfarande vara en del av "The Simpsons", eftersom han även gör rösterna åt bland andra polischef Wiggum, Moe, Carl och Duffman - vilket han gjort i 660 avsnitt av den populära komediserien hittills.
 

Läs också: Det är dags att acceptera att "The Simpsons" bör läggas ner

 
Tycker du att Hank gör rätt som slutar göra rösten till Apu? Kommentera gärna nedan!
| 25 februari 2020 23:15 |