Film

Skribent

Alexander Kardelo

31 oktober 2023 | 23:00

”The Royal Hotel” kan vara årets otäckaste film

Två skandinaviska backpackers fick en skräckupplevelse på ett sommarjobb i Australien. Nu blir deras berättelse film.
Halloween må vara skräckfilmernas högtid, men den otäckaste filmen just nu - enligt amerikanska kritiker - är en dramathriller inspirerad av verkliga händelser.
 
Australienska ”The Royal Hotel” gick upp i USA för några veckor sedan, och når brittiska biografer till helgen. Filmen följer två unga kvinnor på resande fot som tar ett jobb på en avlägsen pub. De hoppas på att tjäna snabba pengar och snart dra vidare. Men deras möten med ohyfsade lokalbor spårar snabbt ur i något mycket otrevligt.
 
”Årets otäckaste film” skriver DigitalSpy. "Man vet aldrig vad som kommer att hända (...) när publiken får uppleva den subtila, äkta terror som unga kvinnor utanför sitt rätta element känner varje dag", tycker Vanity Fair. "Ångestladdat om manliga rovdjur" berättar Dazed.
 
Men sett till betyget på IMDb (i skrivande stund 5,9) är tittarna inte lika lyriska som kritikerna.
 
"Det är en film att älska eller hata, det verkar inte finnas något mellanting. Det händer inte så mycket i filmen. Men det störde mig inte. Jag tyckte om den. Skådespelarna är fantastiska och allt kändes genuint", kan man läsa i en Google-recension.
 
 
Julia Garner och Jessica Henwick spelar huvudrollerna i filmen som regisseras av Kitty Green (”The Assistant”, 2019). Hon har inspirerats av verkliga händelser. Dokumentären ”Hotel Coolgardie” från 2016 berättade om två finska backpackers som råkade ut för liknande obehag.
 
- Den är definitivt uppbyggd som en skräckfilm. Genrens alla troper och konventioner finns där, men vi utmanar det genom att göra en film om kvinnor, berättar regissören i en intervju.
 
Nu dröjer det inte länge innan även svensk publik får checka in på "The Royal Hotel". Den kommer att visas under Stockholms filmfestival i november.
 
| 31 oktober 2023 23:00 |