Film

Skribent

Gäst

26 oktober 2015 | 21:00

Finns The Overlook Hotel på riktigt?

”All work and no play makes Jack a dull boy." Så fick Stephen King inspirationen till sitt skräckhotell.
Oktober, hösten gör sig påmind, vinterkläderna tas fram och Halloween är snart här. Och då passar det väl alldeles utmärkt med en spökhistoria? Inte för att göra alla hängivna Stanley Kubrick och övriga filmnördar besvikna, men det finns inget Overlook Hotel så som vi känner till från filmen ”The Shining”… eller finns det!?

För att gå till botten med hela historien om det hemsökta hotellet, så måste vi klargöra vissa saker först. Som ni kanske redan vet så är filmen baserad på Stephen Kings välkända roman ”Varsel” som släpptes 1977 i USA och 1980 i Sverige. 

1975 blev Kubrick klar med ”Barry Lyndon”, som blev en stor besvikelse kritikermässigt i Amerika och England med motivationen ”filmen var för lång och för tråkig”. Men i Europa hyllas filmen som ett mästerverk. Enligt vissa källor ska Kubrick själv tyckt projektet var tråkigt. Han bestämmer sig därför för att hitta en ny mer spännande story och hade den senaste tiden snöat in sig på skräckgenren. Det ryktas om att han samlade på sig mängder med skräckromaner, låste in sig på sitt kontor i hemmet Childwickbury Manor norr om St Albans, England, där han ögnade igenom roman efter roman, tills han en dag snubblade över ”Varsel”.

Idéen till ”Varsel” får Stephen King då han och frun Tabitha en oktoberkväll spontant bestämmer sig för att tillbringa en barnfri helg på det välkända Stanley Hotel, vid Klippiga bergens fot. Paret King checkar in den 30 oktober 1974 men får besviket höra att de tyvärr inte kunde få ett rum eftersom de skulle stänga hotellet över vintern, då det inte var lönsamt att bedriva hotellet under vinterhalvåret. Redan nu ser vi likheter med filmen och boken. 

Efter många om och men så får paret till slut ett rum, nämligen 217, som personalen skämtsamt berättat var hemsökt, mer om det senare i artikeln. Kubrick fick inte använda rumsnumret 217 i sin film på grund av att ägarna till Stanley Hotel var rädda att det skulle skrämma gästerna, därför är Kubrick tvungen att byta nummer till 237. Jag kan dock tillägga att rum 217 är det mest bokade rummet på Stanley Hotel än i dag 35 år senare. När Stephen och Tabitha övernattar på hotellet så är de de enda gästerna på hela hotellet…


En bild på Stanley Hotel. Känner ni igen hotellet så kan det bero på att flera filmer är inspelade just här, bland annat ”Dum & dummare” och Stephen Kings TV-serie ”The Shining”.


På kvällen sitter paret i en alldeles tom matsal och äter kvällsmat. Bordet de sitter vid är det enda dukade och det är endast levande ljus och vissa taklampor tända, vilket gör att långa skuggor kastas på ett kusligt sätt genom rummet som speglas av alla andra bord, där stolarna är prydligt uppsatta. Det spelas även upp orkestermusik som ekar i det ödsliga hotellet, vilket gör att stämningen blir än mer suggestiv. 


Restaurangen där paret King sitter alldeles själva och äter en måltid i skenet av levande ljus och viss belysning. 

När det var tid för paret att gå och lägga sig hade King svårt att somna, han kunde inte sluta tänka på en idé till en ny roman, han stiger därför upp och vandrar omkring i det tomma hotellet. King tar hissen upp till fjärde våningen där han vandrar i de långa dunkla korridorerna tills han tycker sig själv se två yngre barn hålla varandra i händerna, en kille och tjej, men efter att blinkat till så är dem borta… Är det hans fantasi som kanske spelar honom ett spratt? Hur som helst så sätter han sig i den tomma baren med ett pappersark framför sig och börjar spåna på en ny idé som ska bli grunden till ”The Shining”. 

När boken publicerades betraktades den av kritikerna som något alldeles nytt, ett riktigt mästerverk i klass med ”Skruvens vridning” 1898 av Henry James och ”Hemsökelsen” 1959 av Shirley Jackson.Väl hemma i Maine börjar han skriva på boken och när boken ett tag legat ute i bokaffärerna får Stephen King en tidig morgon ett samtal från en exalterad Kubrick som då fick tala med en bakfull Stephen King (som under denna period hade alkoholproblem).

Enligt Stephen King hade Stanley Kubrick berättat att han var mycket intresserad av spökhistorien eftersom boken projicerar att människor kan överleva döden, King hade då ställt motfrågan: "Men helvetet då?" Kubrick blev tyst en lång stund men svarar till slut "Jag tror inte på ett helvete". Stephen hade då sagt: "Vissa människor tror på helvetet och är mer rädda för helvetet än för själva döden". Det sägs att detta samtal fick Kubrick att se boken ur ett helt annat perspektiv. Rättigheterna till boken och filmen köps upp av Warner Brothers på order av Stanley Kubrick, som nu får möjlighet att göra en film av den populära spökhistorian.

Månader innan inspelningarna av filmen påbörjas så skickar Stanley Kubrick ut ett gäng researchers för att undersöka Stanley Hotel och dess närområde, men det är inte alls som Kubrick visualiserat sig. Kubrick blir besviken och kommer efter månaders arbete fram till att Stanley Hotel inte blir platsen där filmen ska spelas in. Hotellet är helt enkelt inte tillräckligt skrämmande samt att det var alldeles för lite snö under vinterhalvåret. The Overlooks utsida är inspelad vid Timberline Lodge men det byggdes även upp en kuliss, alltså en exakt kopia av Timberline Lodge (Overlook) i Elstree Studios England som vi kan se på bilderna här nedan.
Uppbyggnaden av The Overlook Hotel i Elstree Studios i England.

Så nu vet vi att utsidan av hotellet är inspirerat av Timberline Lodge och nu kommer vi oundvikligen till insidan av hotellet. Även fast de flesta kulisserna var byggda och inspelade i Elstree så finns det faktiskt ett hotell där Kubrick hämtade mesta delen av sin inspiration till filmen. Detta hotell heter Ahwahnee Hotell, och är beläget i Yosemite National Park, Kalifornien. Här nedan kan vi se ett par bilder från hotellets utsida och insida, några bilder kommer ni garanterat känna igen.
Lobbyn där Stuart Ullman möter familjen Torrance i. Pelarna är nu vitmålade och inte röda, kanske gillade Kubrick det röda eftersom vi vet att han använder mycket färgmättade kulisser i ”The Shining”.


I detta rum sitter Jack Torrance och skriver på sin roman. Om ni är lika observanta som jag, var är då eldstaden som ska finnas till vänster och känns inte rummet mycket större på bilden?För att återknyta till om det verkligen finns ett Overlook Hotel så skulle jag nog våga påstå att Stanley Hotel är det närmsta vi kan komma Overlook, även fast Kubrick kanske inte ville erkänna det. Rummet 217 som personalen påstår är hemsökt hyrdes av Jim Carrey under inspelningarna av ”Dum & dummare” men skådespelaren checkar oförklarligt ut några timmar senare under brådska. Såg han kanske den otäcka damen i badkaret? Vem vet… En sak är säkert, jag hade inte vågat stannat en natt i rum 217…


Vill ni se fler vackra bilder från Ahwahnee hotell så finns fler bilder här.

Om ni varit regissörer till ”The Shining” vilket hotell hade ni spelat in filmen på? Gjorde Kubrick rätt? Vad tycker ni om ”The Shining”?

Kristian Andersson
| 26 oktober 2015 21:00 |