Film

Skribent

Alexander Dunerfors

13 november 2015 | 22:50

”The Martian” tävlar som komedi på Golden Globes

I rymden kan ingen höra dig skratta.
Drama, definitivt. Thriller, absolut. Lättsam underhållning, jovisst. Men ingen har väl anklagat ”The Martian” med Matt Damon för att vara en renodlad skrattfest? 

Tydligen är det så 20th Century Fox väljer att se filmen, när den ska skickas in till Golden Globe-galan. Om filmen nomineras kommer det att bli i Komedi/Musikal-kategorin istället för Drama, skriver LA Times.

Det kan vara ett smart drag för en film som befinner sig någonstans på gränsen. Drama-kategorin fylls ofta av tyngre prisfavoriter. På senare år har titlar som ”Birdman”, ”Nebraska” och ”The Wolf of Wall Street” prövat lyckan i Komedi-klassen. Men seriöst, "The Martian"? Visst finns det några glimten-i-ögat-scener för att lätta upp stämningen, men filmbranschen börjar redan att ifrågasätta Golden Globes beslut.

Paul Feig, regissören bakom sommarens agentparodi ”Spy”, är inte heller nöjd med att behöva tävla mot en påkostad rymdrulle. Han twittrade idag:

”En komedi är en film vars första mål är att få folk att skratta. Om det inte är filmmakarnas främsta mål, så är det inte en komedi.”

Vad gäller Golden Globes så kan vi vänta oss att se David O. Russells "Joy" och Judd Apatows "Trainwreck" som utmanare om Bästa Komedi. 

Filmer som "Trumbo", "Spotlight" och "Steve Jobs" tippas ligga bra till för en Drama-nominering.

Vad tycker ni, är det rätt att se ”The Martian” som en komedi? Kommentera nedan.
| 13 november 2015 22:50 |