Film

Skribent

Oskar Möller

19 juni 2023 | 21:30

Nytt om "The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes" - castingen var magisk

Besökarna på den stora biografmässan CineEurope fick bland annat höra om castingprocessen för de unga huvudrollsinnehavarna från filmens regissör Francis Lawrence
CineEurope är Europas största biografmässa och en chans för filmbolagen att nätverka och marknadsföra sina filmer. Liksom många andra bolag var "The Hunger Games" produktionsbolag Lionsgate på plats. Efter lite snack om "John Wick: Chapter 4" gick man över till dagens huvudrätt för de församlade - en presentation av den nyaste delen i sagan om Panem och Hungerspelen.
 
"The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes" har den största budgeten hittills i Lionsgates megapopulära serie baserad på Suzanne Collins böcker.
 
 
Handlingen i  "THG: The Ballad of Songbirds and Snakes" är en prequel som utspelar sig flera årtionden innan berättelsen om Katniss Everdeen. Berättelsen kretsar kring en ung Colorianus Snow (Tom Blyth) som får i uppdrag att bli mentor åt den fattiga flickan Lucy Gray Baird (Rachel Zegler) som är utvald att kämpa för distrikt 12. De två märker snart att de har ett sinne för scenkonst och politik men kämpar för både överlevnad och med tilliten till varandra.
 
– Det är en ny historia, med nya motiv och karaktärer. Vi lyckades skapa ett helt nytt visuellt uttryck som fortfarande kan kännas igen som Panem, men också känns fräsch och annorlunda, sade en av filmens producenter  under Lionsgates presentation.
 
Filmseriens trefaldige regissör Francis Lawrence var också uppe på scen och passade på att berätta en historia om filmens två huvudrollsinnehavare - och specifikt när han bestämde sig för att casta Blyth i rollen som Colorianus Snow.
 
Lawrence förklarade att han hade bett Zegler att sjunga en sång (på regional bergsdialekt från Appalacherna) för Blyth över Zoom och att ögonblicket var magiskt, enligt Deadlines rapportering från eventet.

– Man kunde se det, sättet han tittade på henne när hon sjöng. Det var perfekt.
 
Francis Lawrence reflekterade också över filmens symboliska titel:
 
– En dualitet av ljus och mörker, godhet och ondska, glädje och sorg – det finns inom oss alla…. Vi är alla  sångfåglar och ormar, men kan vi känna samhörighet med andra runtomkring? Det är frågan, sa regissören.
 
Vi kan med andra ord förvänta oss att berättelsens ambivalenta förhållande till moral fortsätter med oförminskad intensitet.
 
Övriga som medverkar i filmen är bland annat Viola Davis i rollen som Dr Volumnia Gaul, Peter Dinklage i rollen som Casca Highbottom och Jason Schwartzman som Lucky Flickerman - en lovande rollista.
 
 
"The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes" har biopremiär den 17 November.
Vilka av er är sugna på att återbesöka Panem?
| 19 juni 2023 21:30 |