Film

Skribent

Mats Karlsson

10 juli 2013 | 14:01

"The Hobbit" är orsaken till "The Butler"-bråket

Weinsten Companys del i "The Hobbit"-rättigheterna är orsaken, säger Harvey Weinstein.

Vi rapporterade i förra veckan om titelbråket med "The Butler", där Warner Bros försökte stoppa Weinstein Company att använda titeln som användes av en kort stumfilm från 1916. Att det låg mer än begravt än det var ganska givet och nu avslöjar Harvey Weinstein att Warner Bros vill ha tillbaka Weinstein Companys del av rättigheterna till "The Hobbit".

Weinstein Company äger nämligen 2.5 procent av rättigheterna till "The Hobbit". Det är visserligen några få procent, men samtidigt väldigt lukrativa procent.

- Filmen kommer till biograferna 16 augusti. Jag blev tillfrågad av två chefer på Warner Bros om jag gav tillbaka rättigheterna till "The Hobbit" skulle de dra tillbaka sina krav. För en kort stumfilm från 1916? Det här är ren mobbningstaktik, säger Harvey Weinstein till CBS.

Weinstein påpekar att det knappast är något ovanligt med att återanvända filmtitlar.

- 122 gånger i filmhistorien har man återanvänt titlar och vi trodde att det skulle en lika simpel process som det alltid brukar vara.

- Sandra Bullock och Melissa McCarthy har en film som heter "The Heat", Jason Statham spelar in en film som heter "Heat". Bob De Niro och Al Pacino gjorde en film som hette "Heat" och tio år innan gjorde Burt Reynolds en film som också hette "Heat".

"The Butler" får svensk biopremiär 11 oktober.

| 10 juli 2013 14:01 |