Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

22 augusti 2009 | 19:13

"The Box" inviger Fantastisk Filmfestival

17-26 september går Fantastisk Filmfestival av stapeln i Lund och i år är det magnifikt 15-årsjubileum.

Successivt kommer filmfestivalen som specialiserat sig på science fiction, fantasy och skräck att avslöja vilka filmer och gäster som står på programmet. Klart är att Fantastisk Filmfestival i år inviger med "The Box" av "Donnie Darko"-regissören Richard Kelly, två månader innan den amerikanska premiären.

Mycket är nytt när Fantastisk Filmfestival firar 15 - fler filmer (över 110 st), fler gäster, pampigare visningar i utomhustält och fler världspremiärer. Den stora lilla filmfestivalen i Lund har snabbt vuxit till en av Sveriges betydande internationella filmfestivaler och ökar för varje år.

- Årets festival är större än någonsin och har genererat mer intresse än tidigare. Det känns nästan som att fylla 25 trots att vi har en bit kvar dit, säger festivalgeneral Lars Diurlin.

Gästerna kommer att avslöjas successivt fram till festivalens invigning men redan nu kan FFF avslöja att Enzo G. Castellari kommer att närvara. Denne italienske regissör är mest känd för 70-talsfilmen ”Inglourious Bastards” och är bioaktuell i en biroll i Quentin Tarantinos version av filmen med annorlunda stavning.

- Det är kul att Quentin Tarantinos film "Inglourious Basterds" går upp på bio nu, men vi är så nördiga så vi går ett steg längre och tar hit den som gjorde originalet. Han är en av Italiens mest speciella genrefilmare och vi visar så klart Castellaris original i nyrestaurerad kopia, säger Lars Diurlin.

| 22 augusti 2009 19:13 |