Serie

Skribent

Alexander Svensson

10 juli 2024 | 17:00

"The Acolyte" avslöjar äntligen den mörka sanningen om vad som hände på Brendok

Stor spoilervarning för dagens nya (och mörka) avsnitt av "The Acolyte". Läs på egen risk!
Den stora frågan som hängt över “The Acolyte” sedan avsnitt 1 är vad tusan det var som hände på Brendok egentligen. Sedan tidigare har vi vetat att Brendok är planeten där huvudkaraktärerna Mae och Osha växte upp, hos en grupp häxor som påstår sig ha skapat dem genom kraften, en jungfrufödsel motsvarande Anakin Skywalkers. Vi vet också att fyra jedier (Sol, Indara, Kelnacca och Torbin) anlände till planeten, intresserade sig för kraftpotentialen hos flickorna, och att häxorna kort därefter dog mystiskt medan Mae försvann och Osha togs om hand av Sol.
 
Det har dock funnits många obesvarade frågor. Hur kunde Mae och Osha skapas genom kraften? Vem hade ihjäl alla häxorna? Varför verkade jediriddarna, särskilt Torbin och Kelnacca, traumatiserade av vad de sett på Brendok? Det sjunde och senaste avsnittet har äntligen avslöjat svaren.
 
Sol och hans jedigäng letar efter vergence på Brendok.
 

Hur kom Osha och Mae till?

Avsnittet är ytterligare helt och hållet ett flashbackavsnitt, precis som avsnitt 3, och visar händelserna vi fick se då, fast från jediriddarnas vinkel. Vi får tidigt veta att de är på Brendok för att söka efter en “vergence”, ett fenomen där stora mängder av Kraften koncentrerats på ett och samma ställe (ett sedan tidigare etablerat fenomen i “Star Wars”, för de som håller ordning på sådant). Det visar sig att det är den ansamlingen av kraft som gjort det möjligt för häxorna att artificiellt skapa Mae och Osha.
 

Vem fimpade alla häxorna?

Efter att de stött på häxorna blir den lilla jedigruppen osams. Sol (Lee Jung-jae, som gör en stark insats i avsnittet) känner ett band till Osha, och vill rädda henne från häxorna, som han tror är farliga. Indara (Carrie-Anne Moss) vill istället att de ska hålla sig till protokollet och låta häxorna vara, och det ser ut som att hon får sin vilja igenom fram tills hennes padawan Torbin (Dean-Charles Chapman) ingriper. Torbin är ung och har hemlängtan, och ger sig av för att ta Osha och Mae från häxorna och föra dem till Coruscant som bevis på att de hittat “vergence”-källan. Sol hänger glatt på, medan Indara och Kelnacca jagar efter dem.
 
Twist! Det är mäster Sol som dödar mother Aniseya!
 
Väl hos häxorna konfronterar Sol och Torbin matriarkerna Aniseya och Koril, och Sol, som tror att Aniseya tänker angripa honom, slår först och hugger ner henne framför ögonen på Mae, vilket föder hennes hämndlystnad och ilska. De andra häxorna använder kraften för att ta kontroll över Kelnacca, som nästan dödar både Sol och Torbin innan Indara anländer och kapar häxornas kontroll, med sidoeffekten att samtliga kolar vippen. Det är alltså jediriddarna som ligger bakom häxornas död, vilket är källan till deras trauma.
 

Vad hände med Mae och Osha?

Osha och Mae fastnar, precis som vi såg i avsnitt tre, på varsin bro som håller på att rasa. Sol når dit, och försöker hålla upp bägge broarna med kraften, men kan i slutändan bara hålla uppe den ena, och väljer då att rädda Osha och låta Mae falla. Osha tas sedan omhand av jedierna, som bestämmer sig för att ljuga om vad som hände i syfte att låta Sol kunna träna Osha.
 
 

Och vad händer härnäst?

 
Nu återstår bara ett avsnitt av första säsongen av “The Acolyte”, och det finns fortfarande många trådar att knyta ihop. Bland annat återstår det att se hur Osha reagerar när hon får reda på sanningen: att Sol dödade hennes mamma och lät Mae falla mot sin död. Dessutom är Qimir, den självutnämnda sithen, fortfarande ute och härjar med oklara mål.
 
| 10 juli 2024 17:00 |