Serie

Skribent

Alexander Svensson

10 september 2023 | 15:30

"That 70's Show"-skådisar ber om ursäkt - stöttade våldtäktsdömde Danny Masterson

Danny Masterson, känd från “That 70s Show” dömdes i veckan till 30 års fängelse för våldtäkt. Ett flertal skådespelare vädjade till domstolen om ett lägre straff, vilket några av dem nu bett om ursäkt för.
Bland andra Vanity Fair och Deadline rapporterar om att namn som Ashton Kutcher, Mila Kunis, och Debra Jo Rupp, som alla arbetade tillsammans med Masterson i komediserien “That 70’s Show” skrev innan domen brev till domstolen i ett försök att gå i godo för Masterson. Ashton Kutcher, som även arbetade med Masterson på komediserien "The Ranch" fram tills att Masterson avskedades som en konsekvens av anklagelserna, beskriver till exempel Masterson som en “förebild”, och Mila Kunis kallar honom en "positiv influens". 
 
Även andra skådespelare, som inte medverkat i “That 70’s Show” har vädjat till domstolen. Giovanni Ribisi, som bland annat synts i “Avatar” och “A Million Ways to Die in the West” och i likhet med Masterson är en medlem i Scientologikyrkan, har skrivit till domaren för att vittna om Mastersons enligt honom goda karaktär. Även Mastersons offer var scientologer när våldtäkterna skedde, fast de har sedan dess lämnat kyrkan.
 
Large d4eb4b6f572aed710de70a2236311798 masterson
 
En aspekt som lyfts i många av breven är att Masterson är en dedikerad far till sin dotter, och behöver vara närvarande i hennes uppväxt. Det är något som exempelvis Kutcher tar upp i sitt brev:
 
"Jag tror inte att han är ett hot mot samhället, och att hans dotter ska växa upp utan en närvarande far skulle i sig vara en tredje sortens orättvisa."
 
Även Ribisi argumenterar på liknande vis: 
 
"Jag vet att Danny har blivit fälld för två fall av våldtäkt. Det enda jag ber om är att hans dotter övervägs i domen. Han är en god far och är viktig för henne och hennes uppfostran."
 
Rättsväsendet lät sig dock inte påverkas, och Masterson fick det strängast möjliga straffet, 30 år i fängelse. Efter att breven offentliggjorts har kritiken mot de som skrev inte varit nådig, och nu har Ashton Kutcher och Mila Kunis gjort ett gemensamt uttalande i videoformat på Instragram, där de ber om ursäkt. 
 
- Breven skrevs inte för att ifrågasätta rättsystemets legitimitet, eller giltigheten i juryns beslut, säger Mila Kunis i videon. 
 
- Vi vill inte underminera offrens vittensmål, säger Ashton Kutcher. 
 
Videon i sin helhet går att se här nedan: 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Ashton Kutcher (@aplusk)

| 10 september 2023 15:30 |