Spel

Skribent

Lina Svensson

3 juli 2020 | 12:00

Jag testade på livet som superhjälte i nya "Iron Man VR"

Nu släpps "Iron Man VR" till Playstation 4, ett VR-spel som underhåller trots ett par irritationsmoment.
Var du ett av barnen som stolt vrålade ut det självklara svaret “superhjälte” när du fick frågan “vad vill du bli när du blir stor” i din ungdom? Då kommer här lite glädjande nyheter åt dig. Nej, inte så pass storslagna så att dom kan hjälpa dig att få en fot in i superhjältebranschen, men någonting som åtminstone ger dig möjligheten att få öva lite inför den framtida karriären. Om du fortfarande vill bli superhjälte då vill säga (dum tanke, klart du vill det).
 
Idag släpps nämligen spelet “Iron Man VR” till Playstation (VR-Headset samt två stycken Move-kontroller krävs). Spelet som låter dig få testa på livet som superhjälte under några actionladdade timmar. Släng på dig den gnistrande, guldröda plåtkostymen och ge dig ut och rädda världen. 
 

Det förflutna knackar på dörren

 
Tony Stark har lagt vapenproduktionen på hyllan för att istället fokusera på sin roll som superhjälte på heltid. Dock verkar det som att Tonys val sticker i ögonen på fienden. En dag blir Tonys privatjet nedskjutet av skurken Ghost och en bitter strid tar fart, för attacken mot flygplanet är långt ifrån den sista som Ghost har planerat. För att kunna besegra Ghost behöver Tony ta till medel som han stoppade undan flera år tidigare. 
 
Totalt har “Iron Man VR” tolv kapitel där du som spelare kommer att ställas inför olika typer av utmaningar. När du har klarat ett uppdrag blir du belönad med ett visst antal poäng som du senare kan använda som en slags valuta för att uppgradera din utrustning. Känner du för att ta en kortare paus mellan de olika uppdragen kan du strosa runt i Tonys lyxvilla.  
 

Jag kan flyga, jag är inte rädd

 
Flygandet och striderna är givetvis de moment som är mest underhållande med “Iron Man VR” och i spelet finns det ett flertal flygbanor som låter dig öva på just detta. Banor som du kan spela om och om igen för att förbättra din teknik och ditt resultat.  
 
En viktig sak att påpeka när det kommer till VR är risken att drabbas av illamående medan man spelar. Jag upplevde varken obehag eller “åksjuka” även fast jag spelade närmare två timmar utan paus. Trots att jag valde spelalternativet “Smooth turning” som ökar risken för åksjuka i jämförelse med standardinställningen “Snap Turning”. Ifall du tillhör kategorin som inte har spelat så mycket VR innan du nu ger dig på “Iron Man VR” rekommenderar jag dig att börja spela med standardinställningarna för att vänja dig vid känslan, detta kan sedan ändras när du vill under spelets gång.  
 

Ugly, But Lovable 

 
Grafikmässigt är “Iron Man VR” ingenting att hurra över, och spelet har orimligt långa laddningstider som tycks poppa upp HELA tiden. Detta gör att min helhetsbild av spelet försämras något, men inte till den grad så att jag tycker att spelet inte bör testas. Jag personligen hade roligare med “Iron Man VR” än vad jag förväntade mig. 
 
“Iron Man VR” släpps idag till Playstation 4 och kostar cirka 400 kronor.  
 
 
Kommer du att införskaffa "Iron Man VR"? Varför/varför inte? 
| 3 juli 2020 12:00 |