Film

Skribent

Viktor Jerner

10 april 2017 | 12:00

"Star Wars"-teori: var C-3PO i själva verket en av Darth Vaders spioner?

Han är känd som Lukes ständiga men virriga vapendragare och var alltid med i händelsernas centrum när det begav sig, men är vi verkligen säkra på att han stod på rebellernas sida?
Få sidokaraktärer i filmens värld är så ikoniska som till synes godhjärtade R2-D2 och C-3PO från "Star Wars"-sagan, men kan det vara så att vi har levt i total lögn gällande den sistnämnda?
 
Anthony Daniels neurotiska droid har alltid målats upp som en självklar del av rebellerna och deras kamp mot rymdimperiet, men tänk om han i själva verket levererade avgörande information till Darth Vader – som faktiskt också byggde honom – hela tiden? I så fall; hade han en aktiv roll i det hela och gjorde det medvetet eller hade Vader bara fjärrstyrd tillgång till hans ljud- och bildfeed?  
 
Generation Tech undersöker "bevisen" – i allt från "Rymdimperiet slår tillbaka" till "Star Wars: Rebels" – för denna fan-teori på härligt detaljerat tillika ultra-nördigt vis i klippet nedan: 
 
 
Sannolikheten för att det här skulle stämma, att George Lucas aktivt skrev in C-3PO i manus som en sorts spion till Darth Vader, är självfallet bortom minimal men det är onekligen roligt att bara leka med tanken lite. Precis som Generation Tech nämner i klippet ovan så finns det en del scener i sagan där Vader får detaljerad information från minst sagt oklara källor, och det är en pusselbit som teoretiskt skulle kunna fyllas av C-3PO som spion. Dessutom är bara faktumet att han är byggd av Vader själv något som borde väcka mer misstankar än det gör i filmerna, det är något som aldrig ens nämns. 
 
Om vi för en stund accepterar tanken att C-3PO faktiskt var Vaders spion, vem rapporterar han till nu – från "The Force Awakens" och framåt – då? Vader är borta sedan länge, så antingen är det bara en nu helt outnyttjad informationskälla eller så är det Snoke eller Kylo Ren som använder honom? Det ska blir grymt roligt att ha den här teorin i åtanke när Rian Johnsons "Star Wars: The Last Jedi" dyker upp. 
 
Har din bild av C-3PO och hans roll i denna legendariska filmsaga förändrats efter det här?
| 10 april 2017 12:00 |