Serie

Skribent

Josefine Krischausky

3 maj 2021 | 16:00

Teaser: Ta en första titt på "Dark"-skaparnas nya serie "1899"

Det flerspråkiga dramat följer en grupp migranter på väg från Europa till New York, vars resa förvandlas till en mardröm när de stöter på ett annat fartyg.
Den tyska, övernaturliga thrillerserien "Dark" gick vid sin premiär hem hos många tittare och kritiker, och lyckades bli en av Netflix mest streamade internationella produktioner.
 
Serien nådde sitt slut förra året, men dess fans kan nu få något nytt att se fram emot. Skaparna Jantje Friese och Baran Bo Odar har nämligen en ny serie på gång, som går under titeln "1899", och vars produktion blir av mycket större skala än allt de tidigare har gjort.
 
Förutom att agera som serieskapare och showrunners kommer Friese och Odar även att producera och skriva seriens manus. Projektet har varit på gång sedan 2018, och är en del av en överenskommelse som låter duon skapa exklusivt innehåll för Netflix under fem års tid. Produktionen satte nyss igång ordentligt i en stor studio utanför Berlin, och för att skapa de storslagna miljöerna kommer man ta hjälp av samma banbrytande tekologi som tidigare har använts i Star Wars-serien "The Mandalorian". 
 

Migranter på mardrömsresa

 
Handlingen, vars detaljer fortfarande hålls relativt hemliga, kommer att följa en grupp europeiska migranter, som seglar över havet för att pröva lyckan i New York. På vägen stöter de dock på ett annat fartyg, som ska ha varit försvunnet sedan månader tillbaka, och deras resa börjar därefter förvandlas till en mardröm. 
 
I rollistan syns bland andra Emily Beecham ("Little Joe"), Aneurin Barnard ("The Goldfinch", "Dunkirk"), Anton Lesser ("Game of Thrones"), Lucas Lynggaard Tønnesen ("The Rain") och Maciej Musial ("The Witcher"). Även Andreas Pietschmann, som spelade en huvudroll i "Dark", medverkar. En nysläppt, första bild från serien visar upp ensemblen och sätter stämningen.
 
 

Skådespelare från flera europeiska länder

 
Precis som karaktärerna kommer skådespelarna från många länder i Europa, däribland Tyskland, Danmark, Spanien och Storbritannien. För att göra det hela så autentiskt som möjligt kommer varje skådespelare även att tala sitt modersmål i serien, ett val som ska ha varit självklart för skaparna.
 
- Att vara trogna kulturerna och språken var väldigt viktigt. Vi ville aldrig ha karaktärer från olika länder, där alla talar engelska, förklarar Friese för Deadline.
 
Man har även släppt en första, mystisk teaser till serien. Se den här nedan:
 
 
Den första säsongen av "1899" kommer att bestå av åtta stycken timslånga avsnitt, och skaparna verkar vara hoppfulla inför fler framtida säsonger. Något premiärdatum är ännu inte fastställt. 
| 3 maj 2021 16:00 |