Serie

Skribent

MovieZine

23 december 2020 | 09:00

De banbrytande effekterna bakom "The Mandalorian"

Är greenscreen snart ett minne blott? Ta en titt på tekniken som Jon Favreau lånat från tv-spelens värld för att bygga upp Star Wars-galaxen.
Från Bond-filmernas bakprojektion till blockbuster-regissörernas kära greenscreens - det finns många sätt att trolla fram en storslagen filmisk bakgrund som inte finns där. Inom studions fyra väggar har filmskapare genom åren kunnat förflytta sina skådespelare till främmande planeter eller i andra mäktiga miljöer.

Men, sådana tekniker har sina begränsningar och brister. Frågan är om inte "The Mandalorian" just har knäckt koden till framtidens filmskapande.

Under året har vi kunnat förundras över videos från inspelningen, som reportaget nedan från Movies Insider på Youtube. Här avslöjar teamet bakom "The Mandalorian" ett av sina välanvända tricks: sex meter höga LED-skärmar som placerar hjälten i en digital miljö. Skärmbilden anpassar sig efter kamerans rörelser och på så sätt skapas helt verklighetstrogna bakgrundsbilder, direkt i kameran, samtidigt som många problem med ljussättningen löser sig automatiskt.

Kolla in hur effektgurus från Industrial Light and Magic banar vägen för 2020-talets stora produktioner:
 
 
Faktum är att väldigt lite av det du ser i "The Mandalorian" är filmat utomhus. De allra flesta bakgrunder är skapade med denna teknik, som kallas "The Volume". En banbrytande innovation utvecklad specifikt för tv-serien, för att spara tid och pengar i en ambitiös produktion. 
 
- Vi ville röra oss bort från greenscreens och få en storskalig Star Wars-serie att fungera. Vi visste att vi behövde en teknisk innovation som flyttade fram gränserna och gav oss en lösning. Tillsammans med Jon Favreau, Greig Fraser, ILM, Epic Games och andra bestämde vi oss för att använda en videovägg, förklarar vfx-ansvarige Richard Bluff i en djupgående intervju med StarWars.com.

Det lär komma Disney väl till pass när de nu planerar inte mindre än tio nya tv-serier och spinoffs i Star Wars-galaxen.
| 23 december 2020 09:00 |