Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 augusti 2019 | 14:00

Tarantinos glömda debutfilm finns att se på Youtube

Fem år innan "Reservoir Dogs" spelade han in "My Best Friend's Birthday".
Alla måste börja någonstans, det gäller även en mästare som Quentin Tarantino. Långt innan 90-talets hyllade genombrott med "Reservoir Dogs" och "Pulp Fiction" spelade han in sin allra första film för 5000 dollar.

"My Best Friend's Birthday" är en svartvit komedi på drygt en halvtimme. Den spelades in på 16 mm medan Tarantino jobbade i en videobutik i Los Angeles. Kollegor och vänner medverkar, och såklart Quentin själv i en stor roll. Manuset - om en ung man som vill göra något trevligt för sin väns födelsedag - skrevs av Craig Hamann och utvecklades vidare när Tarantino kom ombord.

Ursprungligen var filmen 70 minuter, lång men på grund av en olycklig labb-brand överlevde bara hälften av de inspelade scenerna.

Förutom festivalvisningar har den aldrig blivit officiellt släppt. Men tack vare internet finns "My Best Friend's Birthday" sen några år tillbaka att beskåda på Youtube. Vhs-kvaliteten och den dåliga bilden är knappast till filmens fördel. Men man kan inte ta miste på Tarantino-dialogen, som redan för 30 år sen var rapp och rolig - även när samtalen handlade om trivialiteter som film och Elvis. Se filmen här:
 
 
Tarantino har förstås kommit långt sen dess. Just nu kan du se hans senaste film på bio, "Once Upon a Time In Hollywood" som är ett vykort från en svunnen tid i Drömfabriken. En sista långfilm återstår innan regissören byter bana.

Vad tycker ni om Tarantinos allra första film? Kommentera nedan.
| 18 augusti 2019 14:00 |