Skribent

Oskar Möller

20 juni 2023 | 09:30

Tarantino sågar filmtittarna - vi är för lättkränkta

Quentin Tarantino är ingen person som är känd för att skräda orden. Nu menar den livfulle rmästeregissören att dagens filmpublik är alldeles för lättkränkt.
Under en intervju med franska publikationen La Liberation lackade världens kanske mest igenkände regissör ur  när han resonerade kring "triggervarningar. Alltså varningstexterna och speakern som säger att innehållet i en viss film kan uppfattas som stötande. På frågan om de är motiverade sade han:
 
– Jag motsätter mig ordet "kränkt". Alla kan bli kränkta av någonting. Helt ärligt tycker jag för det mesta att påståendet att man är kränkt över en film är den första responsen från en trångsynt person. Konst är inte förnärmelse. Även om jag kan förstå reaktionen i några sällsynta fall så är det bara löjligt att bli kränkt av innehållet i en film, sa han i intervjun som översattes av sajten World of Reel
 
Men sedan erkänner Tarantino att även han, av alla människor blev kränkt av en film. Regissören vägrar att nämna filmens titel men säger:
Det är en film som kom ut för cirka tio år sedan som verkligen förolämpade mig. Men ju mer jag tänkte på det desto mer insåg jag att det var mitt eget jävla problem. Jag tyckte att den var rasistisk. Jag ville slå regissören på käften. Jag tycker fortfarande att den är rasistisk nu - men det är ju bara en jävla film.
 
Håller du med Quentin Tarantino att dagens filmpublik är för lättkränkt?
| 20 juni 2023 09:30 |