Serie

Skribent

Annika Andersson

27 mars 2020 | 15:00

"Tales from The Loop" - en fantasieggande resa in i Simon Stålenhags dystopiska värld

Sci-fi-serien baserad på Simon Stålenhags suggestiva konstverk är snygg, välgjord och bygger troget vidare på konstnärens dystopiska värld. Vi har sett tre fristående avsnitt.
Amazon släpper äntligen sci-fi-serien inspirerad av Simon Stålenhags suggestiva konstverk! Första avsnittet skulle egentligen ha premiärvisats på den inställda SXSW-festivalen i Austin, Texas, men går nu direkt till streaming.
 
MovieZine fick dock förhandstitta på tre snygga, välgjorda avsnitt som mycket fint fångar upp och bygger vidare på Stålenhags dystopiska värld.

Premisserna för de olika avsnitten vävs ihop kring personerna i ett litet samhälle vars existenser påverkas av en underjordisk maskin, ”The Loop”. Maskinen är byggd för att dechiffrera och utforska universums mysterier, och påverkar tid och rum på science-fictionmanér. Serien har förflyttat Stålenhags 80-tals-Sverige till mellanamerikas landsbygd, och en vagt gammaldags era som visuellt känns som den kan vara ett obestämt 60-, 70-, 80- eller 90-tal men med liknande robotar, hoover-traktorer och fantasifulla byggnader inspränga i idyllen.
 
Large ee3ed686ee9ddb1fc108ecd731791bbd tales from the loop tftl s1 unit 101 12537r rgb
 
I första avsnittet, som introduceras av grundaren av "The Loop", Russ (Jonathan Pryce från "The Two Popes" och "Game of Thrones"), är det vinter. En liten tjej lyssnar på maskinens bultande hjärta, ”Eclipsen”, som mullrar under bryggan. Väl hemma råkar hon höra hur mamma Alma (Elektra Kilbey som går runt och nynnar på svenska visor) anklagas för att ha tagit något från ”The Loop”.

Alma varnas för att det kan få digra konsekvenser, men vägrar ge föremålet tillbaka. Nästa gång dottern kommer hem är hela huset borta - allt som finns kvar är föremålet Alma tagit från ”The Loop”. Ett desperat letande tar vid som för flickan till oanade möten i tid och rum.
 
Large 3c23b8468b77c910af4eedd58b332cbe tales from the loop tftl s1 unit 104 4753r rgb
 
I fjärde avsnittet är vi hemma hos Russ. Sonsonen Cole (Duncan Joiner) är där och hälsar på honom och hans fru Klara (Jane Alexander), vilket han ofta gör, även när inte föräldrarna Lynette (Rebecca Hall) och George (Paul Schneider) är med.

En dag tar farfadern med honom till en magisk sfär vars eko kan förutspå hur långt liv man ska få. Cole skriker och ekot svarar sex gånger vilket bekräftar att han kommer leva länge, men när han övertalar farfadern att pröva får denne inget eko alls. Cole börjar fundera på vad som händer efter döden, medan Russ och Lynette har ett allvarligt samtal som avslutas med konstaterandet att ”The Loop” byggdes för att göra många saker men ”detta” är inte en av dem...
 
Large d0c5eb160cfc9420ac6b25960f94ec6e tales from the loop tftl s1 unit 106 0884r rgb
 
Gaddis (Ato Essandoh) som vi sett skymta förbi som vaktmästare på ”The Loop” blir sjätte avsnittets huvudperson. Han lever ett ensamt liv där han sitter i sin kur från det att han släpper in arbetarna på morgonen och ut igen efter jobbet. Enda sällskapet är ett fotografi av en stilig ung man som han hittat i en traktor som dykt upp utan förvarning ur ingenstans.
 
Traktorn är trasig, men han får hjälp av en vän att reparera den. Någonting händer när han startar upp den, men den går fortfarande inte att köra. Han beger sig besviket hem igen, bara för att upptäcka att hans hus är ett obebott ruckel. Gaddis springer iväg till grannhuset, och döm om hans förvåning när han råkar se genom fönstret hur mannen från fotografiet sitter och spelar piano. Inte nog med det, när han ringer på dörren öppnas den av ingen mindre än honom själv!
 
Vad händer egentligen när man transporteras in i en annan dimension och får dubbla jag, och vad värre är, när de båda jagen är attraherade av samma man…?
 
 
 
Avsnitten är fristående och men huvudpersonen i en berättelse kan dyka upp i periferin hos en annan huvudpersons historia, och ofta med ledtrådar som tillför bådas berättelser.
 
Berättartempot är alltigenom lugnt och stillsamt med dova undertoner utan att för den delen bli skrämmande. Snarare är det en fantasieggande ”Twiligt Zone”-värld man dras in i, som för tankarna till serier som ”Stranger Things” eller ”Electric Dreams”. Serien har en något gammaldags känsla, men den är trogen Stålenhags koncept med att blanda vardaglighet med framtidsteknologi vilket ger den en unik ton bland övriga sci-fi-serier.
 
Serien, som är skapad av Nathaniel Halpern och producerad av Matt Reeves (som för närvarande regisserar "Batman" under inspelning nu), består av åtta avsnitt. De tre avsnitten vi såg är välgjorda och drar snabbt in en i världen kring ”The Loop” vilket bådar gott för seriesläppet den 3 april! Serien visas på Amazon Prime Video.
| 27 mars 2020 15:00 |