Skribent

Alexander Dunerfors

1 januari 2013 | 17:01

Tack för ett rekordfint år!

Chefredaktör Dunerfors summerar MovieZines händelserika 2012.

Jag vaknade till riktigt trevliga nyheter på årets första dag. Nästan 3 miljoner unika besökare blev resultatet när 2012 års besöksstatistik räknas samman. Med lite god vilja kan man säga att var tredje svensk har under fjolåret någon gång besökt MovieZine.se. Det är också en ökning med över 50 procent mot 2011!

MovieZine har aldrig växt så mycket som just nu.

Men jag skriver inte det här för att skryta, utan för att tacka just dig som läser detta, och alla andra som besöker oss och hjälper oss att utvecklas. Det är bara genom era kommentarer, frågor, mail och tips som vi kan bli bättre.

En vacker syn. Sedan oktober kan vi också kalla oss Sveriges största filmtidning på papper.

Under 2012 har vi jobbat mycket på att förbättra prestandan på sajten och snabba upp surfupplevelsen för dig som besökare. Vi har också gjort justeringar i vår videospelare så att den dels fungerar betydligt bättre, dels går att spela upp i mobilen och på iPads och liknande. Nu kan du alltid ha våra senaste trailers och filmklipp med dig. Dessutom är vår största läsarundersökning någonsin genomförd, där vi fått fram 28 sidor med värdefull feedback.

Allt det här givetvis vid sidan av hela vår fantastiska redaktions dagliga strävan efter att ge dig de bästa recensionerna, de mest intressanta intervjuerna och de senaste nyheterna först. Det behövs inte nämnas att det fortsätter vi med under 2013, och förhoppningsvis i många år till.

Att sitta bakom tangenterna och jobba med Sveriges största filmsajt är såklart världens bästa jobb. För mig har dock 2012 varit som roligast när jag slagit igen Macbooken och fått chansen att träffa våra läsare live, gästa festivaler och intervjua några av mina stora förebilder. Då känns det som att det mesta kan hända. Vi har presenterat exklusiva förhandsvisningar inför en extatisk nördpublik på Fantastisk Filmfestival, suttit bara några meter ifrån David Cronenberg på filmpremiär i Cannes, och sett vår intervju med Rafael Edholm spridas som en löpeld genom medierna i somras. Premiären av MovieZine som papperstidning i höstas är också en milstolpe, och en efterlängtad sådan.

Höjdpunkten för mig var nog att träffa James Cameron i Belfast, och tacka honom för att ha väckt mitt filmintresse för över 20 år sedan. Utan honom, vem vet om MZ hade funnits idag?

Med Bill Skarsgård och Svenska Filminstitutets presschef Jan Göransson. What happens in Berlin...

Filmvärlden är härligt oförutsägbart. Vem kunde för ett år sedan gissa att "Star Wars" skulle komma tillbaka med en ny trilogi, att "The Avengers" skulle bli en av tidernas största biosuccéer, eller att VOD-tjänsterna med Netflix i spetsen fullkomligt skulle skölja över oss? Det har också varit ett år kantat av tragedier, med den hemska biografskjutningen i Aurora och Tony Scotts självmord som extra obehagliga händelser för oss att skriva om. Vi hoppas vi slipper mer av den varan. Men man blir riktigt nyfiken över vilka nyheter och snackisar som 2013 bär med sig.

Jag gillar alltid starten på ett nytt år. Det är som ett oskrivet blad - hur klyschigt det än låter - som man får fylla med precis vad man känner för. De senaste veckorna har vi planerat mycket inför vad vi ska hitta på på MovieZine 2013 - ett jubileumsår dessutom, i sommar firar vi tio år på nätet! Jag hoppas och tror att du kommer märka och uppskatta alla små och stora förändringar här på sajten.

Fortsätt läs MovieZine, geeka loss i vårt community och tveka inte att maila eller lämna en kommentar om vi har gjort något bra, eller om du har förslag på nya artiklar eller funktioner. Jag och mina grymma skribenter och medarbetare finns till för alla er filmälskare.

Ha ett riktigt Gott Nytt Filmår! 

| 1 januari 2013 17:01 |